Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile müzakereleri dondurma kararını değerlendiren TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, “AP’nin kararı son iki yıldır Kürdistan’da AKP’nin politikalarına kesilen faturadır. Türkiye için çok ağır bir faturadır. Onun için Türkiye bir an önce kendine gelmesi ve doğru karar vermesi gerekir” şeklinde konuştu. 

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yıllık olağan Türkiye raporu, parlamentonun Strasbourg’daki genel kurul toplantılarında tartışıldı. Türkiye - AB üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısında bulunan karar tasarısı niteliğindeki rapor, Avrupa Parlamentosu'nda oylandı. Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerinin başladığı 2005 yılından bu yana ilk defa bir AB kurumu, bu müzakerelerin resmen askıya alınması çağrısında bulundu. AP Türkiye Raportörü Kati Piri tarafından rapor hazırlandı. 

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Türkiye’nin bu rapora tepki göstermesi yerine, oturup nerede yanlış yaptığını ve bir an çözüm bulması gerektiğini ifade etti. 

‘TÜRKİYE KOPENHAG KRİTERLERİNİN ÇOK GERİSİNDE’

Avrupa Parlamentosu’nun aldığı kararla Türkiye ile müzakerelerin durdurulması yönünde tavsiye kararı aldığını dile getiren TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, bu kararın hükümetler arası bir bağlayıcılığının olmadığını ama komisyon ve kendi hükümetlerine tavsiye niteliğinde olduğunu söyledi. AP, AB ile müzakere yapan ülkelerin Kopenhag Kriterleri’ne göre değerlendirmesi gerektiği yönünde karar verdiğini anlatan Pir, toplumsal, siyasal, ekonomik ve hukuksal kriterler olduğunu ifade etti. Pir, “AP, Türkiye için de diğer ülkeler için de ‘kuvvetler ayrılığı var’, ‘Demokrasi gelişiyor mu?’, ‘Hukuk üstünlüğü var mı?’ bunlara bakıyor. AB ile müzakere yapmış diğer ülkeler için de bu Kopenhag Kriterleri geçerli olmuştur. Tüm ülkeler de bu kriterleri bir bir yerine getirip, AB’ye üyelik sürecine kadar ilerlemiştir. Ancak şimdi Türkiye bu kriterleri yerine getirmek yerine bu kriterlerin çok gerisindedir” diye konuştu. 

‘AP YANLIŞ BİR KARAR ALMADI’

2005 yılında AP Türkiye’nin AB üyeliği için bir karar aldığını ve 407 oyla Türkiye ile müzakerelerin başlamasına “Evet” dediğini ifade eden Pir, Türkiye için müzakerelerin başlamasıyla AB kriterleri, evrensel hukuk ilkelerinden gün geçtikçe uzaklaştığını belirtti. Pir, “AB’ye üyelik sürecinde olan hiçbir ülke Türkiye kadar AB’den uzaklaşmadı. Son 2 yıldır uyguladıkları politikalardan da anlaşılacağı üzere Türkiye’nin durumunu özetliyor.

2005’te 407 oyla müzakereler başlasın diyen AP, bugün 477 oyla “hayır” dedi. Bu çok düşündürücü bir durumdur. Bu rapor Türkiye’ye çok açık bir şekilde ‘OHAL, hak, adalet, yaşam hakkı, tutuklama, gözaltı, işkence gibi önemli konularda istediğin gibi davranamazsın diyor. AB tüm bu hakların sağlanması için alt yapının sağlanması için de Türkiye’ye her yıl 450 milyon euro veriyor. Türkiye bu parayı alıyor ama yanlış yapıyor. AP’nin kararında bir yanlışlık yoktur. Türkiye’deki kötü uygulamalar AP’ye bu kararı aldırttı. Türkiye bu kararı iyi okuması gereklidir. AB ülkeleri bu karara uyarsa da Türkiye’nin AB hayali de bitmiş olacak” dedi. 

"ÜLKE BATAKLIĞA SÜRÜKLENİRKEN"

AB Bakanı Ömer Çelik’in “Hiçbir bağlayıcılığı olmayan bir rapordur”, Başbakan Binali Yıldırım’ın “Bu karar bizim açımızdan hükümsüzdür, geçersizdir” sözlerini sert bir dille eleştiren Pir, Başbakan ve AB Bakanı’nın kullandığı dilin çok ucuz bir siyaset dili olduğunu ve aslında onların söylemlerinin hiçbir geçerliği olmadığını söyledi. Pir, “Başbakan ve AB Bakanı Çelik atıp tutuyor ya, hiçbir sorun yok bu rapor doğru değil. Bu söylemler tamamen yalandır.

Daha dün HDP Eş Genel Başkanı’na, 6 milyon insanın iradesine kelepçe vurmak istemediler mi? Bunu yapanlar AP’ye ders vermeye çalışamaz. AKP bu dille, uygulamayla çözüm getiremez. Ülke bir bataklığa sürüklenirken, AKP’nin hiçbir şey yokmuş gibi AP’ye saldırmasına gülerler. Türkiye’de hak yok hukuk yok. Kalkıp raporu eleştiriyorlar. Öz eleştiri vermeleri gerekirken, raporu dikkate almaları gerekirken, böyle konuşmaları çok saçma” diye ifade etti. 

"AKP OTOBANDA TERS YOLDAN GİDİYOR"

Pir, “İstikrar yok. Yatırım yapan sermayeci de istikrarın olmadığını söylüyor. Ve yatırımlarını geri çekiyor. Bu da dövizin yurttan çekilmesi anlamına geliyor. Böyle olunca da kur artıyor. Dolar 3.65 TL, EURO 4.165’ye kadar ilerledi. En kısa etkileri bunlar. Yine Türkiye’nin Avrupa’ya EURO ve dolar borcu var. Kurun artması çok risk Türkiye için. Türkiye otobana yanlış yola girmiş durumda. AKP otobanda ters yolda herkesin yanlış gittiğini sadece kendisinin doğru gittiğini düşünüyor. AP’nin kararını kabul etmeyeceksen kiminle müzakere yapacaksın. AB müzakerelerini Çin, Rusya ile yürütemez. AP’nin kararı son iki yıldır Kürdistan’da AKP’nin politikalarına kesilen faturadır. Türkiye için ağır bir faturadır. Onun için Türkiye’nin bir an önce kendine gelmesi ve doğru karar vermesi gerekir” şeklinde konuştu. 

"AB DİKTATÖRLE ORTAKLIĞINI SÜRDÜRMEZ"

Türkiye böyle devam ettiği taktirde AB’nin, üyelik için, müzakereler için yeni fasıllar açmayacağını ve görüşmelerin de fiilen durdurulacağını dile getiren Pir, “AB diktatörlerle ortaklığını sürdürmez. Tek adam rejimine evet demez. Türkiye’nin bu raporu dikkate alıp, yanlışlarını gözden geçirmesi lazım. Bugünkü Başbakan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la olur mu çok inanmıyorum. Türkiye hakları ilk seçimde AKP’yi götürmesi gerekir. Yoksa onlarla bir yere gidilmez” diye konuştu.