Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “OHAL’in sanayiye ne zararı var?” açıklamasına, “Ne zarar vermedi ki?” sözleriyle karşılık veren HDP’li Ziya Pir, ekonomik paketlerin sonuç vermeyeceğini belirterek, “Bölgeye yapılacak en büyük yatırım, barış ve çözüm sürecine dönülmesidir” dedi.

Bölgede başlayan çatışmalı sürecin ülkenin tamamına yayılması ile birlikte başlayan ekonomik kriz, Olağanüstü Hal (OHAL) süreci ile birlikte gün geçtikçe derinleşiyor. Bölge kentlerinde son 2 yılda sokağa çıkma yasakları sonucunda binlerce esnaf kepenk kapatırken, ayakta durmaya çalışan esnaf ise can çekişiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) derlediği verilere göre, Türkiye’de son bir yılda 204 bin esnaf kapıya kilit vurdu. Türkiye’nin esnaf sayısında azalmanın büyük bölümü ise 246 gün “sokağa çıkma yasağı”nın sürdüğü Şırnak başta olmak üzere Sur ve Nusaybin gibi ilçelerde yaşandı. 

‘OHAL’İN İŞ DÜNYASINA NE ZARARI OLMADI Kİ?’

dihaber'in haberine göre Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili, Ekonomist Ziya Pir, ekonomik krize ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiye ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Erdoğan’ın “OHAL’in sanayiye ne zararı var?” yönündeki açıklamasına, “OHAL’in sanayicilere ve iş dünyasına ne zararı olmadı ki?” diye karşılık verdi. Döviz kurlarının OHAL öncesi ve sonrası değerlerine dikkat çeken Pir, iş dünyasının dış ülkelere olan borçlarının OHAL sürecinde ikiye katlanan kur değerleri nedeniyle arttığını söyledi.

‘İSTİKRAR YOK, BÜYÜME OLMUYOR’

OHAL’in üreticiler ve iş dünyasına etkisinin üretime yansımasından dolayı borç batağından çıkamadığının altını çizen Pir, “İş hayatına giren insanlara istihdam yaratılması gerekiyor. Yüzde 15-20 civarında işsizlik söz konusu. Bu oranın iş dünyasına kazandırılması gerekiyor, bunun için ise yatırım yapılmalı. Türkiye’nin büyümesi için yatırım şart. İç dinamikler büyüme için yeterli değil, yurtdışından yatırımcı gelmeli. OHAL varsa hiçbir yatırımcı Türkiye’ye gelmez. İstikrar yok, büyüme olmuyor. OHAL’in ekonomiye zararı yok diyen Cumhurbaşkanı, ya bilmiyor ya da yalan konuşuyor” diyerek Türkiye’de ekonomik krizin var olduğunu ve gün geçtikçe derinleştiğini vurguladı.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır’da açıklanan “Yeni Ekonomik Teşvik Paketi”nin bölge ekonomisine etkisine dikkat çeken Pir, “Her başbakan yeni başbakan olunca ya da 3 yılda bir Diyarbakır ve Mardin gibi kentlerde, iş dünyasını kandırır ve gider” dedi ve esnafa verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

‘EKONOMİ PAKETLERİ SONUÇ VERMİYOR’ 

Hükümetin bölgeye yapabileceği en büyük yatırımın Demokratik Çözüm Süreci’ne geri dönülmesi olduğunun altını çizerek devam eden Pir, şunları söyledi: “Masaya oturup Kürt sorununun çözümü ile projeler ortaya koymasıyla olur. PKK ile oturması gerekiyor, çünkü taraftır. Ekonominin önünü açacak yegane temel budur. Barış ve müzakere sürecine dönmezseniz, istediğiniz kadar paketler açıklayın, sonuç vermiyor. Çözüm süreci ile birlikte paket açıklamaya gerek yok, iş dünyası kendini toparlar.”