HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan Meclis'te açıklamalarda bulundu. Yeni bir milletvekili olduğunu belirterek, Meclis'in şu anda, bürokratik oligarşinin noteri durumunda olmasından dolayı burada geçirdiği vakte acıdığını ifade etti. Paylan, "Meclis noter gibi el kaldırır ve indirir. Bu durumu el birliğiyle değiştirmemiz lazım. Sırf muhalefet getiriyor diye öneri reddediliyor. Niye? Çünkü bürokrasi öyle göndermiş." ifadelerini kullandı. 

'ROBOSKİ'DE ACI VARKEN BATIDA HAVAİ FİŞEKLERLE KUTLAMALAR; BİZ NASIL BİR TOPLUMUZ?'

Memleketin bir yerinde olan yangının devam ettiğini dile getiren Paylan, insanların en temel haklarından yoksun olduğuna dikkat çekti. Uludere'de 34 kişinin katledildiğini hatırlatan Paylan, Roboski'nin memleketin bir ucu, parçası olduğuna dikkat çekti. "Normalde vücudumuz gibi vücudumuzun bir yerine bir acı düşerse o anda hayat durur, vücudumuzdaki o acıyı düzeltmeye çalışırız." diyen Paylan, "Ne hikmetse, doğudan gelen o ses, o acı, maalesef batıya bir türlü ulaşmıyor. Şimdi, Doğu'dan gelen bu sese, bu acıya bakmayanlar, o gün mesela. 28 Aralık 2011'de oldu bu katliam. Bundan tam üç gün sonra Türkiye'nin her yerinde havai fişeklerle yılbaşı kutlandı. Roboski'de acı varken, evlere o ateş düşmüşken batıda havai fişeklerle kutlamalar.. Nasıl bir ülkeyiz biz, nasıl bir toplumuz? Bir yerimize bir acı düşüyor ve vücudun diğer parçaları eğlencede. Kabul edilemez, ancak maalesef olabiliyor." diye konuştu. 

'ŞU ANDA BÜTÜN BÜNYEMİZ ÜSTÜ ÖRTÜLMÜŞ KATLİAMLA ZEHİRLENİYOR'

Uludere'nin 4 yıldır üstünün örtüldüğünü ve hâlâ açık bir yara olduğunun altını çizen Paylan, şunları söyledi: "Açık yaralar, bilirsiniz, kangren olur, üstü cerahat tutar, vücudu sarmaya devam eder, vücudu zehirler. Şu anda bütün bünyemiz bu katliamla, üstü örtülmüş katliamla zehirleniyor. Biz o gün için 'Katil devlet, faili devlet.' dedik yalnızca. Ancak bugün 'Katili devlettir.' diyoruz çünkü şunu çok iyi biliyoruz: Üstü örtülen her suçun faili devlettir. Devlet kendi içindeki bu suçun faillerini saklar, gizler, hesabını vermez, onları görevden almaz ve üstü örtülen her suç da tekrarlar, bugün olduğu gibi. Bugün Roboski'de üstünü örttüğümüz suç devam ediyor. Bir tek Roboski'yle biz bir yüzleşmeyi başlatabilirdik, Roboski'nin hesabı sorulsaydı Kürt halkıyla bir empati kurulabilirdi ve bugünkü duruma belki gelmezdik. Ancak Ermeni halkının Hrant'la ilgili yaşadığı duyguyu, Hrant Dink bir semboldür, Kürt halkı Roboski'yle ilgili yaşıyor ve üstünü örttüğümüz sürece de bu duygusal kopuş emarelerinden bir tanesi Roboski olmaya devam edecek."