Meclis’te yapılan RTÜK üyeliği seçiminde HDP’ye ait olan bir sandalye AKP’ye geçti.

Anayasa gereği RTÜK'ün üye sayısının Meclis’teki sandalye sayısı oranına göre belirlenmesi gerekirken Meclis’in 3. Büyük partisi HDP’nin RTÜK’te hiç üyesi kalmadı.

Meclis Genel Kurulundaki RTÜK üye seçimi öncesi söz alan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yaşananı “iktidar operasyonu” olarak tanımladı.

Önder şöyle konuştu: 

"Bu oylama yasaya aykırı. HDP Meclis Grubu olarak Meclis Başkanlığı'na iade etmenizi istiyoruz. 6112 sayılı RTÜK yasasının 35/2 fıkrasında şöyle yazıyor: Seçim siyasî parti grupları kontenjanından seçilen üye sayısı ve siyasî parti gruplarının hâlihazırdaki oranı dikkate alınmak suretiyle yapılır. Hatırlayalım; 2005 yılında çıktı bu yasa ve ikişer yıl arayla tekli yıllarda üye yenilemesi yapıldı. 2011 yılında 2 üyelik için seçim yapıldı. Ekim ayında RTÜK üyemiz bize yasayla tanınan kontenjan gereği görevine başladı. 

25. dönemde Meclis inisiyatif kullandı. MHP ile biz oranlamada eşit durumdaydık. Meclis içtihadına göre bu gibi durumlarda kura ile belirlenmesine gidebilecekken Meclis Genel Kuruluna sunuldu. Çünkü İsmet Yılmaz Meclis Başkanı seçilecekti, MHP üyelerinin oylarına ihtiyaç vardı. AKP oylarıyla iki üyelik MHP’ye verildi. Meclis inisiyatif kullandı. Dedi ki, “ben oylayarak belirleyeceğim”. 

RTÜK’TE OY ÇOĞUNLUĞUNU ELE GEÇİRME OPERASYONU

Gelinen durumda bizim 31 milletvekili varken RTÜK’te bir üyemiz vardı. Şimdi bunun 2 katı milletvekilimiz var RTÜK’te üyemiz kalmayacak. Bu bir iktidar operasyonudur.  

CHP ve AKP’li üyelerin Temmuz'da görev süreleri doldu. RTÜK yasasına göre görev sürelerinin dolmasına 2 ay kala seçim yapılmalı. Meclis açık değilse de “meclis açılır açılmaz yapılmalı” der yasa. 27 Temmuz'a kadar Meclis çalışmasına rağmen seçim yapılmadı. Neden? Çünkü HDP üyesinin görev süresi 5 Kasım'da bitecekti. Onu da beklettiler. Seçim yapılsaydı üyelik HDP’ye düşecekti. 5 aydır RTÜK 2 üye eksik çalıştı. Bu, RTÜK’te oy çoğunluğunu ele geçirme operasyonudur. 4 aydır seçim yapılmayarak Anayasa ihlal edilmiştir. 

Kamusal alandan, siyaset alanından, Meclis’ten HDP’yi, HDP’nin değerlerini tasfiye etme girişimidir. Bütün bunlardan öte de tenezzül meselesidir. Bunu da ayıplıyoruz. Yapılan işlem yasa dışıdır. Burada bir yasa maddesi ihlal ediliyor. Yasa koyucu siyasi partilere kontenjan veriyor, temsilini önemsiyor.  

Hali hazırda MHP’nin 2 üyesi var. Bu kadar milletvekili ile HDP’nin sıfır üyesi var. Yasaya uygun bir hale getirmek için inisiyatif alabiliriz. Yoksa 6 yıl daha HDP orada temsil edilmeyecek demektir. Temmuz’da biteceği belli değil miydi? 2 ay önce yasa sana seçimini yap demiş. Niye seçmedin üyeni? İşte zurnanın detone olduğu yer burası. Birisi desin ki şu sebepten yapmadık. Biz de diyelim ki burada bir husumet yok."