Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, Birleşik Haziran Hareketi’nin (BHH) Narlıdire Meclisi tarafından Narlıdere Cemevi’nde düzenlenen “Laik, Bilimsel, Parasız Eğitim”  başlıklı paneline katıldı. Burada konuşan Kürkçü, "Cahilleştirici eğitimin karşısında, özgürleştirici, akla seslenen eğitim zeminleri oluşturmak istiyoruz. Özgürlükçü ve laik bir eğitim talep etmeliyiz” diyerek, “yeni, demokratik, adil ve laik” eğitim sistemini yaratmak için eğitim alanındaki herkesle birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.

Ertuğrul Kürkçü'nün CHP İzmir milletvekili adayı Musa Çam ve BHH Sözcüsü Onur Kılıç ile birlikte konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü BHH’den Can Hasanoğlu yaptı.

Panelin başlangıcında, BHH’den Hüseyin Pektaş “4+4+4 eğitim sistemi” üzerine bir sunum yaptı. Sunumda, AKP iktidarı boyunca eğitimde gericileşme, laik ve bilimsel eğitiminden uzaklaşma anlatıldı.

KÜRKÇÜ: BİRLİKTE MÜCADELE EDİLMELİ

Sunumun ardından Hasanoğlu’nun sözü verdiği Ertuğrul Kürkçü,  hurafeye dayalı, kız öğrencilerin ayrımcılığa uğratıldığı, öğrencilerin cahilleştirildiği bir eğitim düzenine karşı çıkmak için eğitim alanındaki herkesin hep birlikte mücadelesi etmesi gerektiğini söyledi.

Bu zamana kadar eğitim emekçilerinin çok büyük çıkışları olduğunu ancak müfredatın içinden sivil bir karşı çıkış, dayatmaları reddeden yaygın bir itaatsizlik gerçekleşmediğini belirten Kürkçü, “Bunun kolay olmadığını biliyoruz. Ancak öykündüğümüz mücadelelerin hepsi kolay olmayan mücadelelerdi” dedi.

"LAİKLİK, DEVLETİN TÜM DİNLERDEN ELİNİ ÇEKMESİDİR"

Kürkçü konuşmasını söyle sürdürdü:

“Veliler, öğretmenler, öğrenciler bir bütün olarak kurumun içinden bir direniş zemini kurabilirler. Çünkü bu meseleleri yalnızca parlamentodaki vekillere bırakamayız. En nihayetinde iktidar partisi oranın çoğunluğunu oluşturuyor ve onların istediği şeyler yasallaşıyor. Dolayısıyla bütün bunları yasa değişikliğine, üst yapıya delege ederek çözmeye çalışmak bana neredeyse imkânsız geliyor. O yüzden ben çok taraflı bir süreç işletmenin bir programatik hedef olması gerektiğini düşünüyorum. Bizim partimiz açısında bu mesele daima, öğrenciler ve öğrenci velileri ile öğretmenlerin ortaklığını gerektiren bir eğitim seçeneğini var etmeyi savunuyor.”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın varlığının da geçmişten bugüne geldiğini ve Türkiye’deki laikliğin yarım kalmış bir laiklik olduğunu kaydeden Kürkçü, “laiklik, devletin bütün dinlerden elini çekmesidir” diyerek, “yeni, demokratik, adil ve laik” eğitim sistemini yaratmak için hep birlikte mücadeleye çağırdı.

ÇAM: OKULLAR ZORLA İMAM HATİPLEŞTİRİLİYOR

CHP milletvekili adayı  Çam da,  "Türkiye'de eğitim sisteminin nasıl dinamitlendiğini hep birlikte görüyoruz" diyerek, 4+4+4 yasasının Tayyip Erdoğan'ın "dininize sahip çıkın" emriyle AKP milletvekilleri tarafından parlamentoya sunulduğunu ifade ederek, "İmam hatip liselerinin çoğaltılmasını, okulların zorla imam hatipleşmesini hep birlikte yaşıyoruz" dedi.

Çam,  öğrencilerin zorla imam hatip liselerine yönlendirildiğini, geriye kalan okulların da imam hatip okullarına dönüştürülmeye çalışıldığını belirtti ve özgürlükçü, laik, bilimsel eğitim taleplerine işaret ederek,  “Benim ve Ertuğrul Kürkçü'nün anlattığı eğitim sisteminin yaşama geçmesi için Türkiye'de solun iktidarı şart” diyerek sözlerini tamamladı.

KILIÇ: CHP VE HDP'NİN GÜÇLENMESİ TÜRKİYE HALKLARININ YARARINA

BHH sözcüsü Onur Kılıç  da iki partinin gerici eğitime karşı ortak noktaları vurgulamalarının önemli olduğuna işaret ederek,“CHP ve HDP’nin, hem mecliste, hem sokakta güçlenmesi Türkiye halklarının ve emekçilerinin yararınadır” dedi,

Panel, konuşmaların ardından soru cevap şeklinde forum halini alarak sonlandı. (Demokrat Haber)