HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis Genel Kurulu'unda yaptığı konuşmada referandum sürecindeki hukuksuzluklara değindi.

Milletvekillerinin bırakılmasını talep etmeyen siyasi uluslararası kuruluş kalmadığını belirten Kerestecioğlu, HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin duruşmalarının referandum sonrasına bırakıldığına dikkat çekti.

Tutuklanan HDP’li vekillerin uzun süredir cezaevinde bulunduğuna ve hala tutuklanmalarına gerekçe yapılan davaların başlamadığına dikkat çeken Kerestecioğlu, “Demirtaş’ın duruşma tarihi tutuklanma tarihinden 175 gün sonraya, 28 Nisan 2017 tarihine verilmiştir. Tutuklanan diğer vekiller için de durum aynıdır. Tutuklu oldukları dosyaların ilk duruşmaları özellikle referandumun yapılacağı 16 Nisan tarihinden sonrasına yapılacaktır. Manidar değil mi?” diye sordu.

İktidar ve muhalefetin hayatı olağanlaştırma çabası içinde olduğunu söyleyen HDP Grup Başkanvekili, “Hayat bizim için olağan akmıyor. Eğer bir referanduma gidiyorsak, eğer bu referandumun meşruiyetinden söz edeceksek, Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin eş başkanlarının ve milletvekillerinin tutuklu bulunduğu bir referandum süreci meşru bir süreç olamaz” dedi.

MUHTARLARIN GÖREVDEN ALINMASIYLA NE AMAÇLANIYOR?

HDP’li milletvekillerinin tutuklandığı süreçte muhtarların da görevden alındığını hatırlatan Kerestecioğlu, “Referandum sürecine giderken çok tehlikeli bir süreç değil mi muhtarların görevden alınması. Ne amaçlanıyor muhtarların görevden alınmasıyla? Kayıtlarla ilgili değişiklikler mi amaçlanıyor?” uyarısında bulundu.

KHK İLE 'EVET' DEDİRTİN

Mevcut tablo içerisinde meşru bir referandum yapılamayacağını söyleyen Filiz Kerestecioğlu, tepkisini “Kanun hükmünde kararnameyle ‘Evet denilecektir’ deyin. İşte o zaman açık açık ne istiyorsanız onu yapmış olursunuz. ‘Hayır’ seçeneğini koymayın oraya, ‘hayır’ı kaldırın ‘Sadece evet seçeneği vardır’ deyin. İşte o zaman daha şık bir şey yapmış olursunuz gerçekten, daha açık sözlü olursunuz” diyerek ifade etti.