HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İstanbul’un Pendik ilçesinde bir Alevi ailenin oturduğu binanın işaretlenmesi ve binaya “Alevilere ölüm” yazılmasına dair yanıtlanması istemiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya soru önergesi verdi.

Ali Kenanoğlu önergesinde, 2012 yılından bu yana Alevilere yönelik toplam 36 ayrı benzer olayın gerçekleştiğini hatırlatarak "En kısa zamanda güçlü bir irade ortaya konulmazsa, Sivas, Maraş, Çorum gibi Alevi katliamlarının acısını ve öfkesini üzerinden atamamış Alevi toplumu benzer trajedileri yaşama riski taşımaktadır" dedi.

Duvar'dan haberine göre, Kenanoğlu TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde şunları kaydetti: 

"Alevilere yönelik nefret söylemi ve tehdit rutin şekilde devam etmektedir. Bu rutinliğin yöntemlerinden birisi olan Alevi evlerinin işaretlenmesi vakalarına yetkililer “sarhoş veya çocuk işidir” diyerek bireysel duruma indirgeme eğilimindedir. Bu rutinliğin hız kesmemesinin nedeni kamu otoritesinin hiçbir şekilde harekete geçmemesinden kaynaklanmaktadır.

Alevilerin evlerine çarpı (X) işareti konması ve tehdit içeren yazılar, Alevi toplumuna karşı nefret suçuna girmektedir. Bu nefret suçunu işleyenlerin üzerine ciddiyetle gidilmediği, faillerine ulaşılmadığı ve kamuoyuna bu konularda yeterli bilgi verilmediği, bunu yapanların hiçbir cezai işleme tabi tutulmaması Alevilere düşmanlık besleyenlere cesaret vermekte ve aramızda rahatlıkla dolaşmaktadırlar.

En kısa zamanda güçlü bir irade ortaya konulmazsa, Sivas, Maraş, Çorum gibi Alevi katliamlarının acısını ve öfkesini üzerinden atamamış Alevi toplumu benzer trajedileri yaşama riski taşımaktadır.

Alevilere ait evlerin işaretlenmesi ile ilgili olarak kamuoyuna yansıyan ve Şubat 2012 tarihinden 19 Ekim 2020 tarihine kadar tespit edilmiş otuz altı vaka bulunmaktadır.

Bu nedenle;

- Yukarıda belirtilen olaylarda, kamuoyuna yansıyan bilgilerin yer aldığı otuz altı vaka ile ilgili ne tür bir işlem yapılmıştır, faili tespit edilenler hangi vakalardır?

- Bu otuzaltı vakadan faili tespit edilenlere nasıl bir işlem yapılmıştır?"