HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Özgecan Aslan cinayetiyle ilgili tartışmaların çağdaş hukuk devleti ilkelerine uymadığını ifade ederek, "Ne hadım, ne idam, bu ülkede olmayan şeyi istiyoruz; adalet" dedi.

Kaplan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Özgecan Aslan'ın öldürülmesi sonrasında toplumsal infialin doruk noktasında olduğunu söyledi.

"İDAM CEZA ADALETİNDE DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR MEKANİZMA"

Cinayet sonrasında hadım etme ve idam cezasının geri getirilmesine yönelik tartışmalar başladığını anlatan Kaplan, "Türkiye idam cezasını çok tartıştı ve bu defteri kapattı. 2000'de kaldırıldı, daha sonra AB süreciyle ilgili sözleşmeler imzalandı. İdam ceza adaletinde geriye dönüşü olmayan mekanizmadır. Hadımlaştırma olayı çok ilkel bir tartışma. O kadar ilkel ki bunu öne sürenlerin, peygamberimiz Hazreti Muhammed ve dört halifenin buna şiddetle karşı olduğunu bilmeleri gerekiyor" diye konuştu.

Kaplan, Türkiye'nin hukuk devleti ve çağdaş ülke olmanın gereğini yerine getirmesi gerektiğini belirterek, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere ve bağımsız milletvekillerine, bu tür alçakça ve canavarca, insanlığa karşı işlenen suçlarda adaleti yerine getirmek için zaman aşımının kaldırılması, infaz indirimi ve af olmaması, yargılamanın hızlandırılmasına yönelik yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

"ADALET İSTİYORUZ"

Kadına karşı işlenen cinayetlerin yaygınlaştığını dile getiren Kaplan, "Ne hadım, ne idam, bu ülkede olmayan şeyi istiyoruz; adalet" dedi.

ROBOSKİ KATLİAMI'NDA ALBAY'IN İTİRAFI

Kaplan, Roboski'de 34 kişinin Türk savaş uçaklarının bombardımanı ile yaşamını yitirmesi ile ilgili olarak dönemin 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanı Albay Aygün Eker'in "grubun kaçakçı olduğunu bildirdiklerine" dair tanık ifadesinin ortaya çıktığını ifade ederek, bireysel başvuruda bulunulan Anayasa Mahkemesi'nin dosyanın tekrar açılmasını sağlayacak karar vermesi gerektiğini belirtti.

"İÇ GÜVENLİK PAKETİ" TARTIŞMASI

Hasip Kaplan, TBMM Genel Kurulu'nda yarın görüşülmeye başlanması beklenen İç Güvenlik Paketi'ne karşı İçtüzük'ten kaynaklanan bütün haklarını kullanacaklarını söyledi.

Tasarının geri çekilmesinin Türkiye'nin hayrına olacağını belirten Kaplan, "264 tane önergemizi hazırladık. Umarım hükümet rejim değişikliğine yol açacak yasa paketini geri çeker. Aksi takdirde Cumhuriyet tarihinin, Meclis'in en büyük direncini görecekler" diye konuştu.

'ORTAK AÇIKLAMA' OLACAK MI?

Kaplan, çözüm sürecine ilişkin HDP ve AKP'nin ortak açıklama yapacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Biraz sabır. Heyetimiz her zaman bilgilendirmeyi yaptı. Yarın grup toplantısında en üst düzeyde görüşlerimizi paylaşacağız" dedi.