HDP Milletvekili İrmez, gözaltına alınmasının AKP'nin savaş konseptinin bir parçası olduğunu söyledi. İrmez, İçişleri Bakanı'na, "Talimat sizden mi" diye sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, gözaltına alınması hakkında, İçişleri Bakanı Selami Altınok'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.                                                                                             

İrmez önergesinde, "AKP'nin devreye koyduğu savaş politikaları kapsamında deyim yerindeyse yangın yerine dönen bölgede yeni ölümlerin yaşanmaması, acıların çoğalmaması, bir tek annenin bile ağlamaması için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu çalışmalar kapsamında Şırnak'ta askeri operasyonun yapıldığı Cudi Dağı bölgesinde ölümleri engellemek için canlı kalkan eyleminde bulunmak üzere, Şırnak milletvekilleri olarak söz konusu bölgeye intikal ettik" dedi.

'HER TÜRLÜ ZULME MARUZ KALDIK, 3 SAAT GÖZALTINDA TUTULDUM'

Gerek bölgeye girişlerinde gerekse de çatışma bölgesinde bulundukları süre boyunca kolluk kuvvetlerinin her türlü zulmüne maruz kaldıklarını aktaran İrmez, gözaltına alınmasına ilişkin şu bilgileri verdi:

"24 Eylül Perşembe günü bölgeden dönüşüm esnasında, önümü kesen ve araçlarla etrafımı saran kolluk kuvvetleri, beni gözaltına almak istedi. Milletvekili olduğumu ifade etmeme ve milletvekili kimliğimi göstermeme rağmen kimlik tespiti bahanesiyle gözaltına alındım. Yaklaşık 3 saat gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakıldım."

Anayasanın 83'üncü maddesindeki, "Bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça, tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmünü hatırlatan İrmez, "Buna rağmen, AKP'nin savaş esaslı talimatları ile gözü dönmüş yerel uygulayıcıların ortaya koyduğu bu pratik, Türkiye'de demokrasinin olmadığını gözler önüne sermektedir. Yine yaşanan bu olayla Türkiye'deki çağdışı hukuk kurallarının bile daha anti demokratik yöntemlerle ihlal edilebileceği görülmüştür" diye ekledi.

'TALİMATI SİZ Mİ VERDİNİZ, VALİ'Yİ GÖREVDEN ALACAK MISINIZ?'

HDP'li İrmez, Bakan Altınok'a şu soruları yöneltti:

"Şahsım kolluk güçleri tarafından tanınıyor olmasına ve milletvekili kimliğimi göstermiş olmama rağmen gözaltına alındım. Gözaltına alınmamın gerekçesi nedir? Bu gözaltı işleminin talimatını siz mi verdiniz?

Milletvekili olduğumu bildikleri halde gözaltı işlemi yapan kolluk kuvvetleri, amirleri ve Şırnak Valisi hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açılmadıysa soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

Halk tarafından seçilmiş bir iradenin gözaltına alınmasıyla oluşan utanç tablosuna karşı Şırnak Valisi'ni derhal görevden almayı düşünüyor musunuz?

Türkiye'de hukuka güveni milletvekilleri üzerinden bile tesis edemeyen bir hükümetin halka hukuk güvenliği ile ilgili güven vermesi mümkün müdür?

Geliştirdiğiniz savaş politikaları ile birlikte HDP'li milletvekillerimize onlarca saldırı düzenlenmiştir. Milletvekillerimize yönelik saldırılar devreye konulan bu savaş politikalarının bir parçası mıdır?

Çatışma bölgelerinde gördüğümüz kolluk kuvvetleri bile barış süreci yürütülürken AKP tarafından başlatılan savaşın anlamsızlığı ve siyasi rant uğruna değmezliğinden bahsederken, savaş ısrarınızın nedenleri nelerdir?" (ANF)