Muğla'nın Milas ilçesinde  “Böyle gitmez kadınlar izin vermez” panelinde konuşan HDP'li vekil Hüda Kaya, "Öyle elimize kitap alıp meydanda sallamakla hakikatin temsilcisi olunmuyor. Nikah yetkilerini müftülüklere verilmekle öyle dinin temsilcisi olunmuyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milas ilçe binasında düzenlene panele, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya konuşmacı olarak katıldı. 

‘TARİH BOYUNCA KADIN ÖNCÜLER ÇIKMIŞTIR’

İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, yeryüzünün farklı coğrafyalarından inanan inanmayan bütün toplumlarda bin yıllardır süren bir erkek egemenlikli ve gelenekçi sistemin kadınların hayatına kabus gibi çöktüğüne dikkat çekti. Kadın mücadelesinin tarihin her döneminde öncüler çıkardığını kaydeden Kaya, tarihte bu kadınların isimlerini yine tarihi yazanların erkekler olmasından kaynaklı bulamadıklarını söyledi. 

"Öyle elimize kitap alıp meydanda sallamakla hakikatin temsilcisi olunmuyor. Nikâh yetkilerini müftülüklere verilmekle öyle dinin temsilcisi olunmuyor" diyen Kaya, şöyle devam etti: "Onun için mücadele hepimizin mücadelesi. Hepimiz mücadeleyi bir ucundan tutmak zorundayız. Bugün kadınları yazanlar çizenler, Kuran’a baktığımız zaman bin yılların kadın tarihi var. Kuran'da ben gözümü böyle açtım.” 

‘ÖZGÜRLÜK DAVASINI BIRAKMAYACAĞIZ’

Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “O günlerden bugünlere toplumlardan, kültürlerden gelen, devir aldığımız nesiller boyu mücadeleyi, bütün kadınlara anlatmalıyız. Bizler Ayşe’nin, Meryem’in, Hatice’nin ve Kerbela yönetimindeki kadınların, Sêvê’lerin, Sara’ların ve bütün kadınların bıraktığı özgürlük, barış ve insanlık davasına sahip çıkacağız, bırakmayacağız.”

Konuşmaların ardından panel soru cevap şeklinde son buldu.

KAYNAK: Mezopotamya Ajansı