HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün devamsızlık nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesini öngören komisyon raporu, Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre oy çokluğuyla kabul edilen rapora göre, Öztürk Meclis üyeliğinin düşürülmesini gerektirecek sayıda Genel Kurul birleşimlerine katılmadı. Öztürk’ün devamsızlığı TBMM Başkanlığı’na verilen dilekçeler ve HDP tarafından ibraz edilen yurt dışı görev yazıları ile de sabit bulundu.

Komisyon bu durumu makul gösterecek geçerli bir mazeret de tespit edemedi. Karma Komisyon, Anayasa’nın 84’üncü, içtüzüğün 138’inci maddesi doğrultusunda işlem yapılması ve milletvekilliğinin düşmesi görüşüyle raporu, Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere Meclis Başkanlığı’na verdi.

CHP milletvekillerinin oylamada yer almadığı komisyon raporuna, HDP’li üyeler ise muhalefet şerhi düştü. Muhalefet şerhine göre milletvekillerinin devamsızlık nedeniyle düşürülmesi Meclis tarihinde yalnızca 2 kez gerçekleşti.

HDP’li üyelerin muhalefet şerhinde, devamsızlık nedeniyle 2 siyasetçinin milletvekilliğinin düşürülmek istenmesi için, “Bu yalnızca bir siyasi partinin zayıflaması ve işlevsiz hale getirilmesi hedefine değil, aynı zamanda HDP’de siyaset yaptıkları için insanların cezalandırılması hedefine yöneliktir” denildi.