Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili ve Meclis Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Habip Eksik, Çin’den yayılarak İran üzerinden Türkiye sınırına dayanan koronavirüs (Covid-19) salgınıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

HDP’nin doktor milletvekili Habip Eksik, Çin’de ortaya çıkarak 33’ten fazla ülkeye yayılan Covid-19’un en çok görüldüğü yerlere olan uçuşların askıya alındığını, Avrupa’da bazı şehirlerin ve köyler kapatılarak, yaşamsal faaliyetlerin dışında insan iletişiminin durma noktasına geldiğini hatırlattı.

İran'da can kaybının artarak devam ettiğine dikkat çeken Eksik, komşuda yaşanan durumun Van, Iğdır ve çevre illerde tedirginliğe yol açtığını aktardı.

“İran’dan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti-Türkiye bağlantısını sağlayan Dilucu Sınır Kapısından Iğdır’a seyahat eden insanlarda bu virüsün görülme veya yayılma ihtimali halkta panik havası yaratmaktadır, dolaysıyla bu konuya dair sağlıklı, kesin bilgilere ulaşılamamaktadır“ diyen Eksik, söz konusu bölgede tedbir alınıp alınmadığını sordu.

‘YASAL OLMAYAN YOLLARLA GİRİŞLERİN YAPILDIĞI YERDE ÖNLEM ALINDI MI?’

HDP’li Eksik, Sağlık Bakanı Koca’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

1-Iğdır-Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile bağlantıyı sağlayan Dilucu Sınır Kapısında alınmış önlemler var mıdır, var ise ne tür önlemler alınmıştır?

2-Iğdır ilimize yasal olmayan yollar ile insan girişi yapıldığı medyaya sık sık yansımaktadır, yapılmaktaysa buna karşı alınmış bir önlem var mıdır?

3-Iğdır ilimizde corona virüsüne (Covid-19) dair ne gibi çalışmaların mevcut olduğu ile ilgili net bir şekilde kamuoyuna bilgi paylaşımı yapılmakta mıdır? Yapılacak mıdır?

4-Dilucu Sınır Kapısında virüsü tespit edecek yeterli düzeyde donanıma sahip sağlık tesisi ve sağlık personeli bulundurulmuş mudur?

5-Iğdır ilimizde Covid-19 virüsü şüphesiyle veya tespitiyle yatan hasta var mıdır?“