Türkiye'deki sorunları tek tek sıralayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, "Toplumumuzun değişim beklentisi, bu cendereden kurtulma isteği var, süren bir mücadele ve direnenler var. Bütün bunlar bizim çözüm irademizi, ısrarımızı, mücadele azmimizi daha fazla büyütüyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

'PARTİ BİNAMIZA YAPILAN OPERASYON PROVAKASYONDUR'

Esenyurt ilçe binalarına yönelik yapılan baskına tepki gösteren Günay, “Saray iktidarı, karşısında gerilediği toplumsal muhalefeti ayrıştırmak ve bastırmak için her gün yeni bir saldırı biçimi geliştiriyor. Tutsakların taleplerine kulak vermek yerine Esenyurt’ta yine algı oluşturmak için Sarayın kolluk güçleri tarafından parti binamıza gece yarısı korsanvari bir şekilde, hukuksuzca kapılar kırılarak yapılan operasyon tam bir provokasyondur. Siyaseten HDP karşısında tökezleyen, İstanbul’u ve İstanbul’un en büyük ilçesi Esenyurt’u seçim stratejimiz sebebiyle kaybeden Saray iktidarı, intikam operasyonları yapıyor. Neymiş efendim ilçe binamızda Öcalan’ın fotoğrafları asılıymış! Bu, tutsakların ‘tecridi bitirin, Öcalan çözüm için devreye girsin’ talebine karşılık ‘Biz hukuksuzlukta, tecritte ısrar edeceğiz’ mesajıdır” diye konuştu.

'ERDAL EREN'İ İDAM EDEN KORKAK ZİHNİYET GENÇLERİ KAÇIRIYOR'

"Gençlerin geleceğini çalan ve karartmaya çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız" diyen Günay, "Bu ülkedeki yönetim modellerinin gençlere dair sicili dün olduğu gibi bozuk. Türkiye devrimci önderlerini 20’li yaşlarında asan, 17’sine henüz basmayan Erdal Eren’i idam eden korkak zihniyet bugün gençleri kaçırarak, işkence tehdidiyle, gözaltı ve tutuklamalarla susturmaya çalışıyor" dedi.

'GÖRÜNMEYENLER KİMDİR?'

Günay, İstanbul'da Gökhan Güneş'in kaçırılmasına işaret ederek, şunları söyledi: "Gençlik örgütlendikçe AKP-MHP iktidarının en ağır saldırısına maruz kalmaktadır. Sorgulamayan, eleştirmeyen bir gençlik yaratılmak istenmektedir. Buradan hükümete ve İçişleri Bakanlığına soruyoruz bu ‘görünmeyenler’ kim, kimlere bağlı? Onları görünmez kılan kimler? Gündüz ortası kamera kayıtları olmasına rağmen bu çeteler yer yarıldı da içine mi girdi? Her konuya ilişkin sabah akşam algı operasyonları yapan sizler neden bu olay karşısında dut yemiş bülbül gibi suskunsunuz? Hükümeti derhal bu soruları yanıtlamaya çağırıyoruz. Gökhan Güneş’i kaçırarak işkenceye maruz bırakan, ajanlık dayatan bu çeteler hakkında etkin bir soruşturma yürütülmeli, failler açığa çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır."

'KADIN ARKADAŞLARIMIZ GÖZALTI VE TUTUKLAMALARA MARUZ KALIYOR'

TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan'ın tutuklanmasını hatırlatarak, TJA aktivistlerine yönelik sistematik gözaltı ve tutuklama saldırıları uygulandığını söyleyen Günay,  "Ayşe Gökkan siyasi faaliyetlerinden, kadın özgürlük mücadelesi yürüttüğünden dolayı şimdiye kadar hakkında 200 soruşturma açılmış, 83 defa keyfi şekilde gözaltına alınmış ve yıllarca cezaevinde tutsak edilmiştir" dedi.

Kadın özgürlük mücadelesinden asla geri adım atmayacaklarını belirten Günay, Gençlik Meclisi üyeleri ile TJA aktivistleri Zeynep Ölbeci ve Ayşe Gökkan’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

'HİÇBİR İKTİDAR DÖNEMİNDE BU DENLİ YAĞMA YAŞANMADI'

AKP iktidarı döneminde kamu bankalarının siyasetçilerin, siyasetçi yakınlarının, şirketlerin ve holdinglerin arpalığı haline geldiğini belirten Günay, hiçbir iktidar döneminde bu denli yağma ve talanın yaşanmadığını söyledi.

'ZİRAAT BANKASI ÇİFTİNİN PEŞİNE DÜŞÜYOR'

Ziraat Bankası'nda yaşananlara değinen Günay, şöyle devam etti:

"Şirketlere holdinglere hesabı sorulmayan milyonlarca dolarlık krediler veriliyor, hesap dahi sorulmuyor. Ancak yurttaşa, çiftçiye verilen krediler son kuruşuna kadar alınıyor, malına mülküne haciz konuluyor. Bunun son örneğini Ziraat Bankası’nda yaşanan skandallarla gördük. Ziraat Bankası niye kurulmuştu? Çiftçilere kolaylık sağlamak ve tarımın gelişmesine yardımcı olmak için. Patronlara verdiği kredinin peşine düşmeyen Ziraat Bankası çiftçinin peşine düşüyor. Haciz koyuyor, arsalarını ihaleye çıkarıyor, traktörünü bağlıyor. Ziraat Bankası’nın, bankaya olan borçlarını ödeyemeyen çiftçilerden eline geçen 890’ı tarla, 120’si arsa toplam 1940 gayrimenkulü satışa çıkarıldı. Böyle bir vicdansızlık nerede görülmüş? Ne yapsın bu çiftçiler? Niye çiftçinin malına mülkünü satışa çıkarıyorsunuz da verdiğiniz milyonlarca dolarlık kredilerin peşine düşmüyorsunuz?"

BÖLGESEL EŞİTSİZLİK

İl düzeyinde GSYH (gayri safi yurtiçi hasıla) hesaplarındaki son sırayı açıklayan Günay, bölgedeki eşitsizliği vurguladı.

Günay, şunları kaydetti:

"Siirt, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Antep, Hakkari, Bitlis Muş illeri var. Bölgesel eşitsizlik her konuda net bir şekilde ortada. Cumhuriyet tarihinden bu yana bölgesel anlamda değişen hiçbir veri yoktur. Türkiye haritası iki zıt renkten oluşuyor. Bu eşitsizlik ekonomik, sosyal, siyasal bütün konularda böyledir. Bu harita bölgesel ekonomik eşitsizlik haritasıdır. En yoksul iller ile en varsıl illeri gösteriyor. Bu harita 1980 yılında da böyleydi. Bu harita1960 yılında da böyleydi 2004 yılında da böyleydi. Bu harita 2021 yılında da böyle.

"Ayrımcılık sadece bu ekonomik haritayla mı sınırlı. Şu gördüğünüz en yoksul iller haritası aynı zamanda kayyım haritasıdır, aynı zamanda süreklileşen OHAL haritasıdır, aynı zamanda sokağa çıkma yasağı haritasıdır, aynı zamanda toplu mezar haritasıdır, şark ıslahat planı umumi müfettişlik haritasının planıdır. Mesele her yerde aynı ayrımcılık ve kayırmacılıktır. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi önerimiz bu yüzden hedef alınıyor, bize bu yüzden saldırılıyor. Bu eşitsizlik devam etsin, sömürü derinleşsin diye bize saldırılıyor."

MUHALEFET ZİYARETLERİ 1 ŞUBAT'TA BAŞLIYOR

Gazetecilerin muhalefet partilerine ziyaret programıyla ilgili soruya Günay, “Muhalefet partilerini ziyaret etme programımız 1 Şubat’ta başlayacak. Yargı, ekonomik sorunlar, demokrasi ve adalet meselesine dair, yaşanan krizleri nasıl aşabileceğimize dair istişare yapmak istiyoruz. Bu konuları ayrımsız bütün muhalefet partilerle tartışmak istiyoruz. İktidarın politikaları ülkeyi felakete sürüklüyor ve biz buna dur demeye çalışan bir partiyiz. Ekonomik kriz başta olmak üzere adalet, yargı, demokrasi meselesinde bir araya gelip görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz. Bu muhalefet partileri için önemli. Eşbaşkanlar düzeyinde randevu taleplerimiz oldu geri dönüşler oldu, ziyaretlerimiz 1 Şubat’ta başlayacak” dedi.

Günay, başlatacakları “Adalet” kampanyasının da 8 Şubat’ta Ankara’da eşbaşkanların katılımıyla başlatılacağını belirtti.