HDP koronavirüsüyle mücadele sürecinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı bütçesinden destek verilmesini istedi. HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Yerel Yönetimler Merkezi’nde düzenlenen haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ölüm orucuna ara verdikten sonra yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’i anarak konuşmasına başlayan Günay “Sanatın, konserin, kültürün, örgütlenmenin özgürleştiği bir ülkeyi yaratmak vicdan sahibi herkesin sorumluluğudur. Bizler de onların anısını ve mücadelesini yükselteceğimizi buradan bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.
Günay, salgınla mücadele eden vatandaşların temel ihtiyaçlarını güvenceye almak için 2020 yılı bütçesinin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

‘AVM’LER AÇILIYOR AMA MECLİS KAPALI’

Salgının yayılmasına rağmen, hükümetin “pandemide normalleşme süreci” adı altında kararlar almaya başladığını ve bu doğrultuda alış-veriş merkezlerinin açılacağını hatırlatan Günay, “Toplum sağlığını esas almayan, sermaye odaklı yürütülen bir pandemi ile mücadele süreci yaşıyoruz. Muhalefetin, toplumsal kesimlerin, bilim insanlarının önerileri dikkate alınmıyor. AVM’ler açılıyor ama Meclis kapalı. Meclis neden kapalı? Bunun bir izahı var mı? Demek ki aslında ortada bir normalleşme yok. Salgınla mücadele gündemiyle Meclis hemen toplanmalıdır” dedi.

BÜTÇENİN DÜZENLENMESİ İÇİN ÖNERİLER

Salgın süreci ile beraber parti olarak pek çok öneri sunduklarını, bunlardan en önemlisinin ise bütçenin yeniden düzenlenmesi olduğunu sözlerine ekleyen Günay, Türkiye’de ağır ekonomik tablonun yarattığı tahribatı onarmak için Meclis acilen adım atması gerektiğini söyledi.

2020 yılı bütçesi salgınla mücadele eden vatandaşların temel ihtiyaçlarını güvenceye almak için yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çeken Günay, buna ilişkin önerileri şöyle sıraladı:

*İçişleri Bakanlığı’na ayrılan bütçenin bir kısmının İşsizlik Fonu’na aktarılarak, başta geliri olmayan kadınlar olmak üzere aylık 2 bin 500 TL doğrudan gelir desteği sağlanması,

*Cumhurbaşkanlığı bütçesinin bir kısmı ile işyeri kapatılan esnaflara 6 ay boyunca ayda 2 bin 500 TL doğrudan gelir desteği sağlanması,

*Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin bir kısmı ile çiftçi borçları ve desteklerinin ödenmesi,

*Yandaş vakıflara ve derneklere ayrılan kaynakların tamamının gençlerin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)borçlarının silinmesi için harcanması,

*Yandaş şirketlere aktarılan transfer ödemelerinin durdurulması, elde edilen kaynakla elektrik, doğalgaz, su ve internetin ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olması,

*Yandaş şirketlere yapılan garanti ödemelerin durdurularak elde edilen kaynağın bütün sağlık hizmetlerinin ücretsiz kılınması için harcanması,

*Kamuda lüks araç ve uçak saltanatına son verilip en düşük emekli maaşının 2 bin 500 TL yapılmasını öneriyoruz,

*Peki, nereden gelecek bu kaynak? Bütçedeki değişiklikler ile oluşacak 200 milyar TL tasarruf sağlanacak. Barış sürecinin devam ettiği 2004 yılında güvenlik bütçesi toplamı 50 milyar TL idi. 2020 yılında ise bu bütçe 200 milyar TL oldu. İçeride dışarıda barış yoluna devam etseydik 100 milyar lira ile güvenlik sağlanacaktı.

*İkincisi bütçeden 70 milyar TL yandaş şirketlere, köprü otoyol projelerine garanti ödemeleri ve transferler adı altında aktarılıyor. Bu ödemelerin bu olağanüstü dönemde durdurulmalı. Cumhurbaşkanlığı ve yan kuruluşlarına 40 milyar TL harcanıyor. Bunun 30 milyarının kesilmesini öneriyoruz. Bu bütçeler kesildiğinde vatandaşın mağduriyeti giderilecektir.