Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partinin Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair değerlendirmede bulundu. Günay, Yahudi halkının kutlayarak sözlerine başladı. Günay, Güney Afrika eski Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın “İnsan haklarını inkar etmek, insanlığa meydan okumaktır” sözlerini hatırlatarak, “Ne yazık ki Türkiye İnsan Hakları Günü’nü iktidarın topluma karşı sistematik hale gelen saldırıları ve ağır bir insan hakları ihlali tablosu altında karşılıyor. AKP-MHP bloğu insan haklarını katlederek insanlığa, demokrasiye, özgürlük değerlerine meydan okuyor. OHAL ve KHK rejimi ile cezasızlık dosyaları, işkence, infaz, kayyumlarla insanlığa meydan okuyorlar. Tutuklamalar, ihraç ve hasta tutsakları kaderine terk ederek insanlığa meydan okuyorlar” dedi.

Eşit, özgür ve kardeşçe bir yaşamın temelinin insan hakkı olduğunun altını çizen Günay, iktidarın bu temel hakları ayaklar altına aldığını söyledi. Günay, “Evrensel insan haklarının yok sayıldığı, ihlal edildiği, insanların helikopterlerden atıldığı, siyasetçilerin, gazetecilerin, aydınların tutuklandığı, mezarlıkların tahrip edildiği, annelere çocuklarının cenazelerinin kargo yoluyla gönderildiği bir dönemden geçiyoruz” diye konuştu.

16 BİN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Partilerine yönelik 24 Haziran 2015’den bu yana yürütülen gözaltı, tutuklama operasyonlarına değinen Günay, şunları söyledi: “Siyasi soykırım operasyonlarında Eş Genel Başkanlarımız, milletvekillerimiz, il-ilçe eş başkanlarımız, yöneticilerimiz, üyelerimizin de aralarında olduğu 16 bin 490 kişi gözaltına alındı, 3 bin 695 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında 93 il eş başkanımız, 194 HDP ilçe eş başkanımız, 18 milletvekilimiz, 23 MYK, 21 PM üyemiz, 800'ü aşkın il ve ilçe yöneticimiz bulunuyor.  Halen 7 milletvekilimiz ve 15 MYK üyemiz rehindir. 13 milletvekilimizin milletvekilliği düşürülmüştür. Sadece 19 Ağustos 2019’dan bu yana, 3’ü Büyükşehir, 5’i İl, 33’ü İlçe, 7’si belde belediyesi olmak üzere toplam 48 belediyemizin kayyım darbesiyle gasp edildi. 37 Belediye Eş başkanımız hukuksuz bir şekilde tutuklandı. Halen 18 Belediye eş başkanımız rehin tutulurken, 7 Belediye Eş başkanımıza ev hapsi verildi. 82 Belediye Meclis Üyemiz görevden uzaklaştırıldı, 119 belediye meclis üyemiz gözaltına alındı, 2’si tutuklandı.”

EN BÜYÜK HAK İHLALLERİ 

İnsan haklarına yönelik en büyük hak ihlallerinin bölge kentlerinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında yaşandığını dile getiren Günay, “14 Aralık kent ablukalarında yaşanan insani, kültürel ve sosyal yıkımın üzerinden 5 yıl geçti. 11 il ve 49 ilçede uygulanan sokağa çıkma yasağı adı altında uygulamaya konulan kent ablukaları dönemi, bu toprakların tarihindeki en büyük hukuksuzluklar, insan hakları ihlalleri ve vahşet tablolarından biri olarak tarihe geçti. Şırnak, Cizre, Silopi, Sur, Nusaybin, Yüksekova, Silvan, İdil ve Dargeçit ilçelerinde aylarca süren ablukaların üzerinden beş yıl geçmesine rağmen işlenen ağır suçlar ilgili açılan davaların hiçbirinde bir ilerleme sağlanamadı, çoğu dava takipsizlikle sonuçlandı, birçok aile cenazesine bile ulaşamadı. Yargı, yaşanan yıkım ve vahşetin üzerini örtmeye çalışıyor her zamanki gibi. İşte bu tablo partimize, halkımıza, seçmenlerimize Türkiye toplumuna karşı yapılmış açık bir siyasi darbenin tablosudur. Bu tablo darbeci bir kliğin demokrasiye, insan haklarına, hukuka karşı açık şekilde savaş ilan etmesidir. Hedef partimiz ve demokrasi güçleridir ama zararını bütün Türkiye yaşıyor” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN’IN HEDEF GÖSTERMESİ 

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı hedef alan açıklamalarına tepki gösteren Günay, “Erdoğan, önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın, Yüksekdağ’ın ve rehin arkadaşlarımızın içeride tutulması için bir kez daha yargıya talimat verdi. ‘Demirtaş’ın hakkını koruyacak değiliz, yargımız Demirtaş’a böyle bir imkân tanımaz. Tahliyesinin asla önünün açılmasına yol vermeyiz’ diyerek Demirtaş’ı ve binlerce HDP’linin bizzat kendisinin talimatıyla içeride tutulduğunu bir kez daha itiraf etti. Biz de tam olarak bunu söylüyoruz, arkadaşlarımız, partililerimiz yargı kararlarıyla değil, Erdoğan’ın sarayın siyasi kararlarıyla içeride rehin tutuluyor diyoruz. Erdoğan işte bu gerçeği itiraf ediyor. Zaten hiç gizlemedi bunu, daha dün AİHM kararı sonrası ‘Karşı hamlemizi yapar işi bitiririz’ dediğinde yargıya talimat veriyordu bugün de yargıya talimat veriyor. Biz de diyoruz ki, arkadaşlarımızın özgürleşmesinin de toplumun sizden kurtulmasının yolunu da size rağmen mücadelemizle biz açacağız. Size rağmen bu ülkeyi özgürleştireceğiz” ifadelerini kullandı. 

İMRALI TECRİDİ 

İmralı Cezaevi’nde uygulanan tecrit politikasının Türkiye’yi karanlık bir tablo içine soktuğunu vurgulayan Günay, şöyle devam etti: “22 yıldır ağır bir tecrit altında tutulan Sayın Abdullah Öcalan, 2013-2015 yılları arasında çözüm ve demokratik müzakerelerin Türkiye’yi nasıl refaha ve huzura kavuşturacağını gösterdi. O dönem bize ‘Çözüm sürecinin ancak filmini’ yapabilirsiniz diyenler, son 5 yıldır ülkeyi korku filmi senaryosuyla yönetiyorlar. Buradan çıkış yolu Sayın Öcalan üzerindeki tecridin son bulmasıdır, sorunları diyalog ve müzakere yoluyla çözmektir. Bu karanlık tabloya son vermenin yolu, baskı ve saldırı kime karşı gelişirse gelişsin karşı çıkmaktır. İşte bu çözüm için yeniden cezaevleri, başta tecridin sona ermesi için yeniden açlık grevine başladılar. Şunu açıkça ifade ediyoruz, açlık grevine giren tutsakların çözüm talebi talebimizdir, bu talepler karşılanıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Türkiye’nin bu talepleri karşılamaktan başka şansı yok, başka yolu yok.

Eğer bu çözüm koşullarını yaratamaz, Türkiye’nin bu durumdan çıkarmanın yollarını bulamazsak, bu ülkenin çöküşünde hepimiz sorumluluk sahibi oluruz. Çocuklarımızın ve gelecek nesillerin yüzüne bakamayız. Hepimiz ağır bir sorumluluk ve vebal altındayız. Bu yok oluşu ve ülkenin uçuruma sürüklenişini izleyemeyiz. Bu sorumlulukla hareket ediyoruz dün olduğu gibi bugün de direnişi ve mücadeleyi yükseltiyoruz. Değiştirecek gücümüz, yarına dair umudumuz, kazanacağımıza ilişkin inancımız var.”

IRKÇILIK 

Başakşehir-Paris Saint Germain (PSG) maçında yaşanan ırkçı saldırıyla ilgili Günay, şöyle konuştu: “Samimiyetsiz, riyakar açıklamalarda bulunanlara ‘önce evinizin içine bakın, önce yaptıklarınızla yüzleşin’ diyoruz. Türkiye'de devletin kurumları ve sivil ayakları ile sürdürdüğü köklü bir sistematik ırkçılık var. Kiliselere, cem evlerine saldıran, sosyal medyadan Kürtlere, Ermenilere, Yahudilere ölüm çağrıları yapan hiç kimse ırkçılıktan ceza almadı. Bizzat iktidar sözcüleri tarafından nefret suçları rutin şekilde işleniyor. Türkiye’de yaşayan halklar ve inançların yıllardır yaşadığı katledilme, yakılma, yok sayılma, dillerinin kültürlerinin yasaklanması, en temel hakların tanınmaması ırkçılıktır. Amed spor, Cizre Spor’un yaşadıkları ırkçı saldırıların dünyada eşi benzeri yok. Bütün bunlara tek söz söylemeyen hatta ırkçılığı besleyenlerin Başakşehir maçı sonrasında tutumları iki yüzlücedir. Utanç vericidir. Biz bu ülkedeki ırkçılığa da Paris’teki ırkçılığa da aynı hassasiyetle karşı çıkıyoruz. O yüzden enternasyonalist mücadeleyi yükseltiyoruz.”

DIŞ POLİTİKA

İktidarın dış politikasını eleştiren Günay, “Ülke içinde tek adam rejimi kurup her şeyi kendisine bağlayanlar, dış politikada ise ülkeyi dışa bağımlı hale getirdi. İçeride de dışarıda da savaş politikasıyla ömrünü uzatmaya çalışan AKP dış politikada da sıfırı tüketti, dünya açısından kriz üreten pozisyondadır. Bir taraftan ABD ile S-400’ler başta olmak üzere birçok alanda sorunlar yaşarken öte yandan AB ile başta Doğu Akdeniz, mülteciler gibi temel konularda ciddi ayrışmalar yaşıyor. Düne kadar içerideki baskıcı yönetimini sürdürmek için dış güçlere sırtını dayayan AKP, bu politikasını değiştirmeden, aynı zamanda her alanda düşman yaratarak ömrünü uzatmaya çalışıyor. Avrupa Birliği ve uluslararası güçlerin AKP ile çıkar ilişkileri çerçevesinde yürüttükleri pazarlık siyasetinin de artık sürdürülebilir bir tarafı yok” dedi. 

AB-ABD YAPTIRIMLARI

Türkiye’ye yaptırım kararının ABD Temsilciler Meclisi’nden geçtiğini ifade eden Günay, şunları söyledi: “Daha önce de senatodan geçen yaptırım kararı Trump’ın imzalamamasıyla yürürlüğe girmemişti, fakat gelen son haberler Trump’ın yaptırım kararlarını onayladığı yönünde. Yine maalesef AKP iktidarı döneminde bir ilk yaşıyoruz. ABD yaptırımları konuşurken, AB Liderler Zirvesi’nde de ‘Türkiye’ye yaptırım’ aşamalı olarak yapılması kararı haberleri geliyor. Aslında Avrupa Birliği, Türkiye’nin adım atmaması halinde Mart ayında yaptırımları genişletme eğilimde. Hem ABD hem de AB ülkelerinin Türkiye’ye yaptırımları ciddi bir başlık olarak gündemlerine alması Türkiye için ciddi bir durumdur. Türkiye bu durumu değiştirebilir, Mart’a kadar AB tarafından tanınmış süreyi fırsata dönüştürebilir. Bir beklentimiz yok ama atılacak adımlarla Türkiye’nin içeride ve dışarıda içine sürüklediği bu dar boğazdan çıkması mümkün olabilir.

BARIŞÇIL POLİTİKA ÇAĞRISI

Ancak iktidar bu tablo karşısında ‘Ülkeyi daha ne kadar uçuruma sürükleyerek kazanç sağlayabiliriz?’ anlayışı içinde ve ülkeyi ateşe verip önünde ısınmaya çalışmaktadır. Bizim iktidarın bu yıkım politikasına, iflas eden bu diplomasi anlayışına karşı tutumuz nettir: Türkiye halklarının geleceğiyle oynamaktan vazgeçin. ABD ve AB’den çıkacak olası yaptırımların faturası bütün halkın sırtına yüklenecektir. Ve herkes bu zirvelerden çıkan her türlü olumsuz kararın, yaptırım uygulamasının sorumlusunun savaşı, hukuksuzluğu, şantajı dayatan bu iktidar olduğunu biliyor. Halkların S-400 veya F-35’lere ihtiyacı yok. Tek ihtiyacımız içeride de dışarıda da barışı sağlamaktır. Zaten diplomasi bunun için vardır. Fakat AKP, her alanı nasıl militarist politikanın zeminine dönüştürebilirim diye düşündüğü için diplomasinin de içini boşaltarak bir savaş cephesine dönüştürmüştür. Türkiye halklarının geleceği militarist dış politikayla değil, bölgesel ve küresel barışa vesile olacak bir anlayışla gerçekleşecektir. İki yol var Türkiye için: Ya sorunun bir parçası olmaya devam edecek, ya da barışçıl politikalarla çözümün bir parçası olmak için çaba sarf edecek.”

AB’YE ÇAĞRI 

“İki yüzlü” politika uyguladığını belirttiği AB ülkelerinin tutumunu da eleştiren Günay, “Son olarak AB ülkelerine de söyleyecek sözümüz var. Yıllar boyunca AKP iktidarının kendi halkına yönelik izlediği anti demokratik uygulamalara göz yumarak AKP’nin insan haklarını yerle bir etmesine, saldırganlaşmasına göz yummanız hiçbir şeyi değiştirmedi. Kaygıyla izlediğiniz durum bugün sadece Türkiye’yi değil, Suriye’yi, Libya’yı, Yunanistan’ı, Ermenistan’ı sarmış durumda. Avrupa Birliğini insan haklarını ve demokrasiyi, temel değerleri pazarlık konusu yapmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. AB özgürlüklerden yana tutum almalıdır. Siyasetçilerin, insan hakları savunucuların, gazetecilerin hukuksuz bir şekilde AKP tarafından rehin tutulması ve buna göz yumulması AKP’yi bugünlere getirmiştir. Dileriz bundan sonra bu anlaşılır ve insan hakları-demokrasi gibi değerler esas alınarak bir yaklaşım sergilenir” diye konuştu. 

PANDEMİ

Türkiye’nin salgın politikaları üzerinden de iktidara yüklenen Günay, şunlara dikkat çekti: “Turist gelecek, AVM sahipleri, fabrika sahipleri kar yapacak diye milyonlarca insanın hayatını tehlikeye attılar. Gerçekleri söyleyen hekimleri hedef aldılar, tehdit ettiler. İşte şimdi içerisinde bulunduğumuz durum ortadadır. Pandemi sürecini başından bu yana yönetemeyen AKP-MHP iktidarı, sağlık sisteminin çökme noktasına gelmesinden sorumludur. Yoğun bakımlarda yer olmadığı için yaşamını yitiren insanlarımızın ölümünden sorunludur. İnsanlar, birçok meselede olduğu gibi pandemi konusunda da iktidarın kendilerine yalan söylediğini biliyorlar. İşte bunun için aşı açıklamalarına da ölüm rakamlarına da inanmıyorlar. AKP-MHP iktidarını, bu iktidarın sağlık bakanını bir kez daha uyarıyoruz. Patronlar ve sizin çıkarlarınız insan sağlığının önünde değildir. Bir an önce sağlık meslek örgütlerinin, bizlerin uyarılarını dikkate alın. Bunu yapmadığınız sürece alınmayan önlemlerden dolayı yaşanan her ölümün sorumlusu sizlersiniz. Binlerce işçinin bir arada çalıştığı fabrikalar kapatılmadıkça, milyonlar her gün toplu taşıma araçlarında duraklarda işe gitmek zorunda kaldıkça bu sorunu çözemezsiniz.

Pandemi nedeniyle işsiz bıraktığınız milyonlarca hizmet sektörü çalışanı, yüzbinlerce küçük esnaf için gerekli bütçeyi ayırmak zorundasınız. Kendi yandaşlarınıza çifter, üçer, dörder maaşlarla, bir grup yandaşınıza akıttığınız paralarla huzur, zevk ve sefa içerisinde yaşıyorsunuz. Milyonlarca insanı ise pandemi koşullarında açlığa ve sefalete mahkûm ediyorsunuz. İnsanlar açlıktan mı pandemiden mi ölelim ikilemi ile karşı karşıya bıraktınız. Bundan utanın.” 

ASGARİ ÜCRET

Partisinin asgari ücretin net 4 bin TL olması talebinin sürdüğünü ifade eden Günay, “Buna dair bütün verileri paylaştık. Enflasyon, döviz kurundaki artışlar, TL’nin yüksek değer kaybı, elektrik, doğalgaz ve temel gıda kalemlerine gelen yüzde 30’un üzerindeki zamlar zaten zorunlu bir şekilde asgari ücretin en az 4000 bin TL olmasını gerektirmektedir. Bizler uygulanacak zammın AKP iktidarının başarısız ve aciz ekonomi yönetimi karşısında tekrar erimemesi için teklifimizi yineliyoruz. Saraya, israfa, lükse, patronlara değil alın terinin sahibi emekçilere kaynak ayrılmasını istiyoruz. Biz sermayeye karşı emeği, eşitsizliğe karşı adaleti, yalana ve sömürüye karşı hakkı ve hukuku savunacağız. Üreten biziz, yöneten de biz ezilenler ve emekçiler olacağız” dedi. 

CEZAEVLERİ

İmralı tecridine karşı cezaevlerinde 15’inci gününde devam açlık grevi eylemleriyle ilgili Kürtçe açıklamalarda bulunan Günay, “AKP-MHP Türkiye’yi tüm halklar için birer cezaevine dönüştürmeye çalışıyor. Bugün binlerce insan suçsuz bir şekilde düşünceleri nedeniyle cezaevlerindedir. Cezaevlerinde durumlar daha kötüleşir. Cezaevlerinde başlayan açlık grevleri Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecridin kaldırılması için başladı. AKP, İmralı’ya dair hukuk ve insan hakları kriterlerini tanımıyor. Hem kendi yasalarını hem de uluslararası yasaları yok sayıyor. Türkiye’yi büyük bir cezaevine dönüştürerek, insanları nefessiz bırakmak istiyorlar. Cezaevlerinde binlerce siyasi tutuklu bu politikalara karşı çıkmak için grevde. Bu kötü koşulların değiştirilmesini istiyorlar. Cezaevlerindeki açlık grevleri demokrasi için yapılıyor. Onların talepleri bizim taleplerimizdir, bu çağrı karşısında sessiz kalmayacağız” şeklinde konuştu.