HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, 15 Temmuz darbe girişiminden hükümet tarafından sonra bazı dosyaların yeniden açılabileceği söylemi üzerine Roboski Katliamı'nda yeniden yargılamanın nasıl yapılacağı ile ilgili araştırma ve soru önergesi verdi.

Kendi yakınlarını da Roboski katliamında kaybeden Ferhat Encu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak katıldığı bir televizyon programında Roboski dosyasının yeniden açılacağı yönündeki beyanlarda bulunduğunu, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un da Roboski katliamındaki istihbaratın yeninden gözden geçirileceğine dair açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı.

Encu, “Roboski halkı ve Türkiye halkları açısından hakikatin ortaya çıkması ve adaletin sağlanması için olayın emir komuta zinciri içerisinde siyasi sorumluluk sahibi makamında olan tüm bağlantıların ayrıntılarıyla araştırılması, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının maddi ve manevi zararlarının tespit ve tazmin edilmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonun açılması hayatidir” ifadelerini kullandı.

“SAYIN ERDOĞAN’IN ÖZÜR DİLEMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?“

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle de şu soruları sordu:  

  1. Enerji Bakanının Roboski davasının yeniden açılabileceğine dair beyanatı hükümetinizin herhangi bir kararı doğrultusunda mıdır?
  2. Katliamda yakınlarını yitirenlerle birlikte tüm Roboski halkı ve Türkiye halkları açısından adaletin yerine gelmediği, yargıya olan tüm güveni sarsacak bir seyir izleyen, faillerin cezalandırılmadığı bu önemli davada daha önce verilen kararlar yok hükmünde mi sayılacaktır?
  3. Açılacak bir soruşturmanın niteliği nasıl olacaktır? Nasıl bir yol takip edilecektir? Kimler yargılanacaktır?
  4. Devletin Türk savaş uçaklarıyla Roboski katliamını gerçekleştiren TSK’yı kutlayan ve teşekkür eden Dönemin Başbakanı ve şu anda Cumhurbaşkanı olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Roboski halkından özür dilemesi gerektiğini düşünüyor musunuz?
(Demokrat Haber)