Suriye'nin Rojava bölgesinde IŞİD ile girdikleri çatışmada yaşamını yitiren Türkiye vatandaşı YPG'lilerin cenazeleri Habur ve Mürşitpınar Sınır Kapısında bekletilerek Türkiye'ye alınmıyor. HDP Şırnak milletvekilli Ferhat Encü, cenazelerin hükümet kararıyla Türkiye'ye alınmadığını söyledi.

Encü, Rojava bölgesinde ölen 13 YPG'linin cenazesinin Türkiye'ye alınmamasının herhangi bir hukuki gerekçesinin olmadığını belirtti.

'SAVAŞ HALİNDE BİLE CENAZE DEĞİŞ TOKUŞU OLUR'

Encü şunları söyledi: "13 YPG üyesi de, Türkiye vatandaşıdır. Cenazelerin Türkiye'ye alınmaması hukuki değildir. Hükümet cenazelerin alınmaması kararını tüm valiliklere bildirmiş. Cenazelerin alınmaması bakanlar kurulunun kararıymış. Yani karar, Silopi Kaymakamlığı veya Şırnak Valiliği'nin değil. Savaş halinde bile cenaze değiş tokuşu olur. Dolayısıyla cenazelerin 10 gündür Habur Sınır Kapısı'nda bekletilmesi düşman hukukunu dahi aşan bir durumdur. Bu kabul edilemez. Hükümetin bu durumdan nasıl nemalanmak istediği konusunda kaygılarımız var. Hükümetin burada izlemiş olduğu politika Kürtlere karşı topyekün bir savaştır."

‘VALİ'NİN BİZE YAKLAŞIMI DÜŞMANCAYDI'

Konuyla ilgili dün Şırnak Valisi'yle bir araya geldiklerini aktaran Encü, bu görüşmeye dair şunları anlattı: "Vali bize ‘Bu, beni aşan bir durum zira hükümetin almış olduğu bir karar var, gidin derdinizi hükümete anlatın' dedi. Vali'nin bize yaklaşımı düşmancaydı. Vali dinleme ve anlama yetisini kaybetmiş. Toplumun hassasiyetlerini anlamaya ya da sorunlarını çözmeye yönelik bir tutumu yoktu. Sorunun çözümüne ilişkin en ufak bir diyalog kurmadı. 10 gündür telefonlarımıza çıkmıyor, geri dönüş de yapmıyordu."

Encü, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'le de görüştüklerini belirtip şöyle devam etti: "Kendisi bize sadece cenazelerin değil yaralılar ve insani yardımların geçişine de izin verilmediğini aktardı.  Daha önce böyle bir durum yoktu. Ne oldu da böyle oldu? 10 gündür farklı bir uygulamaya geçildi. Hükümet sadece Suriye Kürtleri'ne değil dört parçadaki Kürtlere savaş açmış."

‘10 GÜNDÜR SINIR KAPISINDA FARKLI BİR UYGULAMA VAR, KOMŞULUK İLİŞKİLERİNE YAKIŞMIYOR'

Öte yandan Sputnik'e konuşan Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı İdris Nassan ise ‘YPG'lilerin cenazesini Türkiye'ye göndermek istediklerini ama başaramadıklarını' savundu: "Kobani Kantonu'nda IŞİD ile girdikleri çatışmalarda yaşamını yitiren YPG'lilerin hepsi de Türkiye vatandaşı olduğu için cenazelerini Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan gönderecektik. Ama buradaki Türk görevliler, Ankara'dan aldıkları talimat gereği buna izin vermeyeceklerini söyledi. Sadece cenaze değil Kobani'ye dönüşlerle ilgili de sıkıntı var. Biz de Kobani Kantonu yöneticileri olarak bazen diplomatik ilişkiler için Kobani'den Türkiye'ye gitmek istiyoruz ama gidemiyoruz. Geçişimize bazen izin vermiyorlar. Eskiden böyle bir durum yoktu. Son 10 gündür sınır kapısında farklı bir uygulamaya geçildi. Bu da komşuluk ilişkilerine yakışmıyor. Türkiye, Rojava Kürtleri'ne böyle davranmamalı."

‘KARAR, İKİ HAFTA ÖNCE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN ALINDI'

Öte yandan yine Sputnik'e konuşan ancak adını vermek istemeyen Urfa Valiliği'nden bir yetkili de, cenazelerin alınmamasının kendi kararları olmadığını öne sürdü. Yetkili, kararın iki hafta önce içişleri Bakanlığı tarafından alındığını savundu.

(Hikmet Durgun / Sputnik)