HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Suriye’de Süryanilere yönelik katliamlara karşı BM’yi acil olarak harekete geçmeye çağırdı. Dora, IŞİD’in Asuri/Süryanilere yönelik saldırılarına ilişkin olarak yazılı basın açıklaması yaptı. 

IŞİD'in 23 Şubat'ta Hassake’ye bağlı Habur Nehri kıyısında bulunan Asuri/Süryani köylerine karşı saldırı gerçekleştirdiğinin ve birçok köyü işgal ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, başta BM ve koalisyon güçleri olmak üzere tüm demokratik güçler ve kamuoyuna acil olarak harekete geçme çağrısı yapıldı.

BÖLGEDEKİ DURUM

Dora, açıklamasında bölgeden edinilen bilgileri ise şöyle aktardı:

“IŞİD terör örgütünün Tıl Tamır kasabasına bağlı Tıl Hırmıs, Tıl Şamiram, Kabre Şamiye ve Tıl Khebiş köylerine saldırması sonucu en az 4 sivil katledilirken, kiliseler yakılmış ve 10 köy de boşaltılmıştır. Boşaltılan köylerden sayıları 2500’u bulan yaklaşık 350-400 aile ise Hassake ve Qamişlo kentlerine sığındılar. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verilerine göre IŞİD teröristleri tarafından çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 90 sivil insan da kaçırılmış durumdadır.”

"BM VE KOALİSYON GÜÇLERİ ACİLEN HAREKETE GEÇMELİ"

Bölgede devam eden çatışmalarda,  Asuri/Süryani ve Keldani halkının saldırılar karşısında savunmasız kaldığı, yüzlerce insanın katledildiği ve on binlercesinin topraklarını göç etmek zorunda kaldığı belirtilirken, açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yıllardır meydana gelen bütün bu saldırılara karşı hem Irak, Suriye ve komşu devletler hem de Birleşmiş Milletler, Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri maalesef duyarsız kalmışlardır. Kendi ana topraklarında meydana gelen terör saldırıları sonucunda neredeyse bitme noktasına gelen Asuri/Süryani halkının yaşadığı bu saldırı ve katliam tehlikesine karşı başta BM ve koalisyon güçleri olmak üzere tüm demokratik güçleri ve kamuoyunu acil olarak harekete geçmeye çağırıyoruz.”

IŞİD'İN ELİNDEKİ REHİNELER

Suriye İnsan Hakları Ağı görevlisi Osama Edward, CNN'e yaptığı açıklamada IŞİD'in elinde 150 rehin olduğunu söyledi.

Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Ergil Türker'in Agos'a aktardığı kadarıylaysa IŞİD'in elinde 350-400 civarında rehine bulunuyor.

IŞİD'in bugün (çarşamba) rehineleri öldürme tehdidi içeren bir mesaj yayınlayacağı tahmin ediliyor.

Betnahrin Demokratik Süryani Halk Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Sanharib Küçükaslan, dün yaptığı açıklamada IŞİD’in Suriye'nin Khabur ve Til Hemis köylerine saldırması sonucu kadın ve çocukların esir alındığını, dini mekanların da kullanılamaz duruma geldiğini aktarmıştı.

Saldırının ardından oluşturulan Asur Yerel Birlikleri’ne diğer Süryani Güçleri, YPG ve Esad rejim güçlerinin destek verdiği belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (Syrian Observatory for Human Rights) yaptığı açıklamaya göre saldırı Süryanilerin yaşadığı Tıl Hırmız ve Kürtlerin yaşadığı Haseke şehrinde gerçekleşti.