HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde 35 kişinin yakılarak katledilmesine ilişkin 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı. 19 yıl önce 35 kişinin yakılarak katledildiği Sivas katlimamı davasında zamanaşımı kararı verilmişti. Böylece 5 firari sanık ceza almamıştı.

Doğan’ın verdiği soru önergesinde şu sorular yer alıyor;

1. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinin iki sanığın iade edilmesine dair talebinin Uluslararası ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nce reddedilme gerekçesi nedir? Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinin iade talebinin reddedilmesi teamüllere uygun mudur?

2. Adalet Bakanlığına bağlı idari bir birim olan Uluslararası ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün davanın düşürülmesi yönündeki uyarısı ne anlama gelmektedir? İdari bir birimin mahkemeye uyarıda bulunması suç değil midir?

3. Adalet Bakanlığına bağlı Uluslararası ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün mahkeme kararını uygulamaması hakkında bakanlık olarak bir soruşturma başlatılmış mıdır?

4. İdarenin mahkemeye yönelik uyarısı hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa soruşturma hangi kapsam ve içeriktedir?

5. Sivas Katliamı sanıklarından kaçı yurt dışındadır? Kaçı hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır? Sivas Katliamı sanıklarından kaçı hakkında iade talebinde bulunulmuştur?

6. Sivas Katliamı davasında bugüne kadar kaç kişi ceza almıştır? Ceza alan hükümlüler ne kadar süre cezaevlerinde kalmışlardır?

7. 15 Temmuz Darbe girişimi sonrasında yurt dışına kaçan ve/veya yurt dışında yaşayan sanıklar hakkında iade başvuruları yapılırken, Sivas Katliamının üzerinde 24 yıl geçmesine rağmen neden hala suçlular hakkında iade talebinde bulunulmamaktadır?

8. Uluslararası ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün yurt dışında yaşayan sanıkların iade talebini geri çevirmesi ve davanın düşürülmesi yönündeki talebi bilginiz dâhilinde midir?

9. Sivas Davasının zamanaşımı ile düşürülmek istenmesinin nedeni nedir? Bu kararla toplumsal hafıza silinmek mi istenmektedir?

10. Cumhuriyet tarihi boyunca insanların vicdanını yaralayan Dersim, Çorum, Maraş, Sivas gibi “İnsanlık Suçu” olarak nitelendirilebilecek olaylarda zaman aşımı süresini kaldıracak yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?