Seçim sonuçlarını yorumlayan HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, "Türkiye sonu belli olmayan tünele girdi, anayasa değişikliğiyle başkanlık sisteminin referanduma sunulması süreci başlayacaktır" dedi.

Seçim sonuçları ile ilgili konuşan HDP Mersin Milletvekili adayı Dengir Mir Mehmet Fırat, “Başkanlık sistemi gelebilir” dedi.

RS FM’de Yavuz Oğhan’ın ‘Seçim Özel’ programına katılan HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, HDP’nin ciddi bir oy kaybına uğradığına dikkat çekti.

Fırat, oy kaybının nedenine ilişkin olarak şunları söyledi:

“Doğu ve Güneydoğu’da devletin baskısı oldukça yüksekti. Katılım miktarına bakmak lazım. Tabii o daha çok fazla gözükmüyor. Bir yerde de vatandaş HDP’ye oy verdiği için cezalandırıldığı kanısıyla HDP’den uzaklaşmış, AKP’ye oy vermiş olabilir.”

Fırat, çatışmalı ortamın şehirlerde olmasının HDP’ye oy kaybettirmiş olabileceğine de işaret etti. Fırat, “Metropollerde HDP oyunu korumuş. Çok büyük bir kayıp yok” dedi.

AKP’nin anketleri altüst eden oy oranı için Fırat, “Başarılı diyebiliriz. Türkiye için hayırlı mı oldu derseniz, bana göre hayır. Çünkü bence (Türkiye) sonu belli olmayan bir tünele girmiştir” yorumunu yaptı.

Bundan sonra ne olacağına ilişkin soruya da yanıt veren Fırat, “AKP’nin tek başına iktidarı ve Anayasa değişikliğiyle Türk usulü başkanlık sisteminin referanduma sunulması süreci başlayacaktır” iddiasında bulundu.