Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin Anayasa’da yapılan geçici bir değişiklikle dokunulmazlıklarının kaldırılması sonrası 2015’te gözaltına alınarak tutuklanan HDP eski Milletvekili Çağla Demirel’in yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. “Örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla Demirel’e verilen 7,5 yıl hapis cezası kararının İstinaf Mahkemesi tarafından bozulmasıyla yeniden görülen davada dosyası iki farklı dosya ile daha birleştirildi.

“Örgüt üyesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılmak ihtara rağmen dağılmamak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla açılan davada, iddia makamı mütalaasını vermek istedi. Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişimleri Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılan Demirel, suçlamalara ilişkin ve birleşen dosyalara ilişkin savunmasını yapmadığını ve iddia makamının esas hakkındaki mütalaasından önce tutuklu bulunduğu dosyadan savunma yapmak istediğini belirtti. Mahkeme, Demirel’e savunmasını yapması için söz verdi.

‘KONUŞMALAR MECLİS KÜRSÜSÜNDEYDİ’

Demirel, kendisine yönelik suçlamaların siyasi parti faaliyetleri kapsamında olduğunu, söz konusu eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmaların aynısını Meclis kürsüsünde yaptığını ve yaptığı konuşmaların kürsü dokunulmazlığı kapsamında olduğunu vurguladı. Yargılamanın düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik olduğunu vurgulayan Demirel, söz konusu konuşmalarının suç unsuru taşımadığını söyledi.

‘BİRLEŞEN İKİ DOSYA HAKKINDA BİLGİM YOK’

Demirel, birleşen 2 dosya hakkında bilgi sahibi olmadığını ve bunlara ilişkin savunma yapmak üzere süre istedi. Demirel, yargılamanın yüz yüze ilkesi doğrultusunda, savunmasını SEGBİS üzerinden değil mahkeme huzurunda yapmak istediğini yineledi.

Demirel’in savunmasının ardından birleşen dosyalara yönelik suçlamaları ve esas hakkında mütalaasını sunan iddia makamı, Demirel’in çeşitli dönemlerde katıldığı 10 etkinlik ve yaptığı konuşmalar ile sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımların “örgüt üyesi olmak” kapsamında olduğunu savundu.
Demirel’e yönelik “Örgüt propagandası yapmak”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılmak ihtara rağmen dağılmamak” suçlamalarının “Örgüt üyesi olmak” fiili kapsamında olduğunu belirten iddia makamı bu suçlardan ceza istemedi. İddia makamı, Demirel’in “Örgüt üyesi olmak”, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla 8,5 ile 18 yıl hapis arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

‘DURUŞMA OCAK AYINA ERTELENDİ’

Mütalaanın hukuka aykırı olduğunu ve kabul etmediklerini kaydeden avukat Reyhan Yalçındağ, şu ana kadar bütün taleplerinin mahkeme tarafından reddedildiğini belirterek, müvekkiline yönelik suçlamaların Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında olduğuna dair örnekleri sıraladı. Müvekkilinin yaptığı konuşmaların kürsü dokunulmazlığı kapsamında olduğunu tekrarlayan Yalçındağ, savunmalarını yapmak için süre talep ederek müvekkilinin tahliyesini istedi.
Mahkeme avukatların meclis tutanaklarının istenmesi ve tevsi tahkikat taleplerinin ile tahliye talebinin reddine karar vererek duruşmayı ocak ayına erteledi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı