Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, 28 Eylül akşamında Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kendilerini yaktıkları iddia edilen iki çocuk mahpusun ölümünün şüpheli olduğunu ve başlatılan soruşturmanın hala sonuçlanmadığını belirtti.

Birlik, CPT’nin de cezaevlerine acil bir heyet göndermesi çağrısında bulundu.

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerine tepki olarak 10 Ekim’de başlatılan süresiz dönüşümlü açlık grevi de devam ediyor.

Yine aynı hapishanede 28 Eylül akşamı çocuk mahkumların uzun süredir aileleriyle görüştürülmemesi üzerine başlattıkları iddia edilen isyanda Seyit Rıza Şaran (16) ve Cegerxwin Akdeniz (17) isimli çocuklar yaşamını yitirmişti.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, hapishanedeki son durumu ve kentte devam eden sokağa çıkma yasağını ANF’ye değerlendirdi.

'HENÜZ BİR CEVAP ALMIŞ DEĞİLİZ'

Birlik, Şırnak’a geçip hapishanedeki mahpuslarla görüşmelerine izin verilmediğini, İnsan Hakları Derneği (İHD) avukatları aracılığıyla cezaevinden bilgi aldıklarını ifade ederek, yaşananlara ilişkin savcılığın bir soruşturma başlattığı bilgisini paylaştı.

Soruşturmanın aradan geçen zamana rağmen hala devam ettiğini söyleyen Birlik, şöyle devam etti: “Savcının kendisiyle görüşemedik burada değilmiş. Adalet Bakanlığı ve Meclis Cezaevi Komisyonu’na dilekçeyle başvurduk. Hem devam eden açlık grevi hem de ölümlere ilişkin talebimiz oldu. Henüz bir cevap almış değiliz.”

'ÖLÜMLERİN İKİSİ DE ŞÜPHELİ'

Hapishanede yanarak öldüğü söylenen iki kişinin otopsi raporlarının avukatlara verilmediğini belirten Birlik, “Ailelerden bir tanesiyle görüştüm ve çocuklarının öldürüldüğünü iddia ettiler. Bu cezaevinde iki tane tutsak katlediliyor. Adalet Bakanlığı buna dönük bir açıklama henüz yapmadı. Daha önce de Şırnak Cezaevi’nde yaşananları gündeme getirdik. Bunların yaşanacağını bildirmemize rağmen hiçbir başvurumuz ciddiye alınmadı. Ölümlerin üzerinden kaç gün geçmesine rağmen hala bir açıklama yapılmadı. Ölümlerin ikisi de şüphelidir” diye konuştu.

'REVİR SÜRECİ ORTADAN KALDIRILMIŞ'

Kendilerini yaktıkları iddia edilen iki mahpus çocuğun, koğuşlarından çıkarılarak başka bir koğuşa götürüldüğünü ifade eden Birlik şöyle devam etti:

“Hasta oldukları için diğer koğuşlara alınıyorlar. Madem hastalar neden başka bir koğuşa alınıyorlar? Neden tedavi edilmiyorlar? Yaklaşık 4 aydır hiçbir çatışma yok rahat bir şekilde tedavileri yapılabilir hâlbuki. Revir süreci cezaevinde tamamen ortadan kaldırılmıştı zaten. Cezaevi müdürü, eğer soruşturmasını bitirmezse cezaevi savcısı ve Şırnak Valisi de bu konuda sorumludur. Keyfi uygulamalar hala devam ediyor. Net bir bilgi de alamıyoruz. Baskılar artmış ki; cezaevinde açlık grevine başlamışlar. İki kişinin ölümü yapılan muameleyi gösteriyor.”

'ACİL BİR KOMİSYON CEZAEVLERİNE GİTMELİ'

Acil olarak Şırnak’ta sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını isteyen Birlik, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla cezaeviyle de görüşme yapılabileceğine işaret ederek, “Bütün insan hakları kurumları, Meclis İnsan Hakları Komisyonu ve Meclis Cezaevi Komisyonu’ndan bir heyetin burayı ziyaret etmesi gerekiyor. Eğer bu kurumlar gelmiyorsa CPT’ye de bir çağrımızdır, derhal bu cezaevinde bir inceleme yapılmalı. Sadece burası da değil bütün cezaevlerinde büyük hak ihlalleri var, tamamında bir inceleme yapılmalı” diye konuştu.

'YIKIMA ENGEL OLUNMASIN DİYE YASAK KALDIRILMIYOR'

Şırnak’ta sokağa çıkma yasağının ne zaman kaldırılacağına ilişkin resmi bir açıklamanın yapılmadığına dikkat çeken Birlik şunlara dikkat çekti: “Kaygıları şudur: yasak kalkarsa aileler gelecek ve yıkıma engel olacak. Şu an orada çalışan müteahhit ve Şırnak Valisi’nin kaygısı budur. Açık açık bunu yaptıkları ikili görüşmelerde de söylemişler. Şırnak halkına yapılan zulmün nedeni budur. Aldığım bir duyuma göre yasağın ay sonunda kaldırılması planlanıyormuş.”