Kentte yaşanan gözaltılar nedeniyle Kars’a gelen HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, gözaltındaki siyasetçilerin kavgalı aileleri barıştırmaktan suçlandıklarını söyleyerek, “Sandıkta, sokakta yenemedikleri bir gücü bu yöntemlerle etkisizleştirmek istiyorlar. Sonuç alamazlar” dedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Şafak Özanlı, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kars İl Eşbaşkanı Cengiz Anlı, HDP Kars İl Eşbaşkanı Ekrem Savcı, HDP Kars eski İl Eşbaşkanı Cengiz Topbaşlı ve HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen'in danışmanı Hayati Mehmetoğlu üç gündür gözaltında tutuluyor. Dosyaya gizlilik konulurken, gözaltına alınanların Salı günü ifadelerinin alınacağı belirtildi. 
 
GEREKÇE ‘KAVGALI AİLELERİ BARIŞTIRMAK’
 
Siyasetçilerin gözaltına alınmasının ardından kente gelen HDP Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, gözaltı gerekçesinin kavgalı ailelerin barıştırılması olduğunu söyledi. Türkiye’nin birçok kentinde siyasetçilere yönelik gözaltı ve tutuklamaların yaşandığını dile getiren Bilgen, “Bu yeni bir uygulama değil, daha önceki iktidarların da tenezzül ettikleri ve böylece bir siyasi hareketi bitirebileceklerini, zayıflatabileceklerini sandıkları malum yöntemdir. Bu durum toplumda tam tersine daha çok sahiplenmeyi yaşanan süreci daha doğru okumayı ve anlamayı hızlandırır. Bu gözaltılar hiçbir hukuki gerekçeye dayanmayan tasfiye amaçlı girişimlerdir. Avukatlarımız gözaltına nedenlerine ilişkin yaptıkları tüm girişimlerde bilgi alamadılar ama Kars yerel basınına tüm bilgiler verilmiş. İddia edilen suç aileler arasındaki barış çalışmalarıdır. Ailelerin barışına partinin dahil olmasını kriminalize etme girişimidir. Bu ülkede, bu topraklarda tarihi sorumluluktur barışı tesis etmek. Türkiye’de bunun hukuki bir altyapısı da kuruldu. Adliyelerdeki dosyaları hafifletmek için özel yetki belgeleri ve kurslar veriliyor. Kavgalı insanları barıştırmak ve bir diyalog yolu aramak suç olmamalıdır. Bir partinin eşbaşkanlarını, yöneticilerini bu nedenle gözaltına almanın kabul edilebilir yanı yoktur” diye konuştu. 
 
‘YILGINLIK YARATMAK İSTİYORLAR’
 
Bu gözaltıların bir sindirme ve yeni bir algı oluşturma girişimi olduğunu ifade eden Bilgen, şunları söyledi: “Bu durumlar, yerel seçimlere giderken iddialı olduğumuz bir şehirde sonuç itibariyle toplumda HDP’yi sanki yanaşılmaması, yaklaşılmaması, kapısından geçilmemesi gereken bir yermiş gibi tarif etme çabasıdır. Bu algıyı oluşturma girişimidir. Bu korku ve yılgınlığı oluşturmak, siyasi mücadeleye dair umudu zayıflatmak dolayısıyla da siyasi hareketin hedefi olan barışı, demokrasiyi inşa etme konusunda karamsarlığı yaymak için yapılan bir girişimdir. Burada açık bir şekilde suç işleniyor. Bir siyasi partinin faaliyet göstermesini engelleyecek bir yaklaşım içerisine giriliyor. Hukukta gözaltıların gerekçeleri açıkça belirtilmiştir. Bu arkadaşlarımız eğer haklarında ciddi bir iddia varsa ifadeye çağrıldıklarında giden arkadaşlarımızdır. Arkadaşlarımız hakkında başka dosyalar var ve yargı süreçleri devam ediyor. Dolayısıyla da böyle ev basarak gözaltına almak, sonra da gözaltı gerekçesini yerel medyayla paylaşıp buradan bir korku yaymaya çalışmak tamamen bir siyasi amacı taşıyor. 
 
SONUÇ ALMALARI İMKANSIZ
 
Sandıkta, sokakta, toplumsal mücadelede tasfiye edemedikleri, yenemedikleri, etkisizleştiremedikleri bir gücü bu yöntemlerle etkisizleştirmeye kalkması sonuç alması imkansız. Kars başka şehirlerle kıyaslandığında önemli bir deneyime sahip ama aynı zamanda bir duyarlılığa da sahiptir. Seçim öncesi bu yapılan işin güvenlik politikalarıyla izah edilebilir bir tarafının olmadığını Kars’taki herkes gayet iyi biliyor. Arkadaşlarımızın bu anlamda suçlanacak itham edilecek hiçbir davranışları, girişimleri yoktur. Onlar parti çalışmaları yürütmenin, parti mücadelesini sürdürmenin bedelini ödemek zorunda kalıyorlar. Bu akılsız ve mantıksız yaklaşım bitsin ve arkadaşlarımız özgürlüklerine kavuşsunlar.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı