HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş; İçişleri Bakanı'na Tren Garı Katliamını sordu.

İçişleri Bakanı Selami Altınok'un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Beştaş,  'kolluğun görev alanının sınırlarını neye göre belirlediniz' diye sordu.

Son 5 ay içerisinde Türkiye'de birçok bombalı eylem gerçekleştirildiğini hatırlatan Baştaş, 'Mitingde asgari düzeyde dahi önlem alınmamış olmasının nedeni nedir' diye sordu.

Beştaş'ın verdiği soru önergesi şöyle:

1-) 10 Ekim Barış Mitingi’nin düzenlendiği alanın içerisinde ve çevresinde güvenlik önlemleri neden alınmamıştır? Düzenlenen toplumsal gösterilerde kolluk sadece izin verilen alan içerisinden mi sorumludur? Alanın dışı kolluğun görev sınırları dışında mı yer almaktadır? Kolluğun görev alanını ve sınırlarını neye göre belirlersiniz? 

2-) Özellikle son beş ay içerisinde bir çok bombalı saldırı gerçekleşmiş olması ve çok sayıda can kaybının yaşanmasına rağmen Ankara’da düzenlenen Barış Mitinginde asgari düzeyde dahi önlem alınmamış olmasının nedeni nedir? 

3-)  Onbinlerce kişinin katılacağı barışçıl bir gösteride her türlü önleyici tedbiri alma yükümlülüğünüz karşısında ifade ettiğiniz “güvenlik zafiyeti yoktur” açıklaması savunma mekanizmasının işletilmesi midir? Yoksa bir sorumsuzluğun itirafı mıdır?

4-) Çok yakın bir süre öncesinde Suruç’ta yaşanan benzer bir saldırıda da güvenlik önlemlerinin alınmaması, kolluğun gerekli tedbirleri almamış olması çokça tartışılmış olup, yakın geçmişinde böylesi vahim bir olayın yaşandığı Türkiye coğrafyasında üstelik ülkenin başkentinde tedbir alınmamış olması, kolluğun olay olduktan sonra ölü ve yaralılara su sıkarak saldırarak ilk yaralılara ilk müdahalelerin yapılmasını geciktirerek ölü sayısını artırıcı rol oynamış olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bakanlığınıza bağlı kolluk görevlileri bu talimatı sizden mi almıştır? 

5-) Katliamın gerçekleştiği yerde, miting hazırlıklarının yapıldığı ve bombanın patlatıldığı ana kadar polis tarafından kamera çekimi yapılmış mıdır? Yapılmamış ise neden? 

6-) Katliama dair soruşturma ne aşamadadır? Canlı bombaların kimliği ile menşeilerine dair bir bulguya erişilmiş midir? Size göre katliamın organizasyonu kimler tarafından yapılmıştır? Devlet içerisinden yahut çeşitli istihbarat örgütlerinden olaya dair enformasyonu olanlar olduğu tespit edilmiş midir?