HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, zeytinliklerin imara açılmasını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü'ye sordu.

Türkiye'nin net zeytin yağı ihracatçısı ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Beştaş, 750 bin ailenin geçim kayneğının zeytinciliğe dayandığını belirtti.

Tarkan'ın zeytinliklerle ilgili duyarlılık çağrısına da değinen Beştaş, şu sorulara yanıt istedi:

1-) Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu tarafından da onaylanmayan bu hükmün ısrarla yasalaştırılmak istenmesindeki amaç nedir?

2-) Zeytinliklerin korunması maksadıyla yapılmış olan mevcut yasal düzenlemenin tamamen aksi bir biçimde değiştirilme sebebi nedir?

3-) Zeytinyağının son derece önemli bir ekonomik değere sahip oluşu nazara alındığında zeytin üretimini teşvik yerine zeytinliklerin yok edilmesi yönünde bir tercih yapılmasının aslı gayesi nedir?

4-) Halihazırda ülkenin içinde olduğu ekonomik darboğazdan kurtulma yöntemi olarak zeytinlik alanlar şirketlere mi tahsis edilecektir?

5-) Bir zeytin ağacının yetişme ve ürün verme süresi nazara alındığında, ekonomik olarak son derece önemli bir kalem neden elden çıkarılmaktadır?

6-) Zeytincilikten geçimini sağlayan yurttaşların uğrayacağı zararı hesapladınız mı?

7-) Bu doğa katliamına onay verecek misiniz?

8-) Bu doğa katliamı için duyarlılık çağrısında bulunanları eleştirme sebebiniz nedir? Zeytinliklerin yok edilmesine yönelik toplumsal muhalefet oluşmasını engelleme gayesiyle mi eleştiride bulundunuz?

9-) Zeytinlik alanların yok edilmesinin neticesinde yurtdışından zeytin ithali gündeme gelecek olup ihraç yerine ithalatı desteklemenizin sebebi nedir?

10-) Türkiye’deki üretim ve ekonomi politikalarının ranta dayalı bir sisteme dönüştürülme sebebi nedir?

11-) Üretimi destekleyici politikalar gündeminizde olacak mıdır?