HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te basın ntoplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vize krizi ve İdlib'le ilgili gelişmeler hakkında konuşan Beştaş, "Türkiye’nin dahiyane dış politikasının sonuçlarını izliyoruz" dedi.

"İdlib meselesi de vize meselesi de Hükümetin Suriye’de yaptığı kirli pazarlıkların da sonucu" diyen Beştaş, "ABD’nin bu kararıyla Türkiye “üçüncü dünya ülkesi” konumuna düştü. İtibarı toparlamak için daha mı çok saray yapacaksınız, daha çok para mı harcayacaksınız? Yeni Beştepeler mi geliyor? Buna cevap versinler" diye konuştu.

Beştaş'ın açıklamasından satırbaşları şöyle:

İdlib harekatı başladı. TSK’nin Afrin’e doğru da gideceği konuşuluyor. Cumhurbaşkanı ve Bahçeli’nin açıklamaları söz konusu. Ayrıca ABD ile vize krizi gündemde. Nasıl değerlendirirsiniz? 

Sayın Bahçeli’nin “İdlib’den sonra Afrin’e gidilmeli” açıklaması var sanırım. Şu anda Türkiye’de eşbaşkanlığı bizden daha iyi işleten bir parti var o da MHP. Bahçeli eşbaşkan olarak rolünü oynamaya çalışıyor. Ama bizim eşbaşkanlığımız iki erkeğin değil bir kadın ve bir erkeğin 
eşbaşkanlığıdır. 

Türkiye’nin dahiyane dış politikasının sonuçlarını izliyoruz. Yandaş medya aracılığıyla Türkiye’de yaşananlar normalmiş gibi hatta kahramanlıkmış gibi sunuluyor. Ama dünya her şeyin farkında. Başlarını kuma gömseler de her gün yeni, bir sarsıntı yaşanıyor. 

ABD açıkça “biz size güvenmiyoruz” diyor. “Ben başka bir ülkenin vatandaşlarını öyle istediğim gibi tutuklarım” diyor. İşte sonucu böyle olur, vizelerin iptali olur. ABD açıkça Türkiye’ye, Erdoğan hükümetine “biz size güvenmiyoruz” diyor. Trump’la görüşmesinde aramızda bir sorun yok demesine bakmayın. Asıl olan budur.  

Cumhurbaşkanı itibardan bahsediyor. “İtibarın tasarrufu olmaz” açıklaması yapmıştı Cumhurbaşkanlığı. Peki, şimdi Türkiye’nin yerlerde sürünen itibarı var. Bunu nasıl toparlayacaksınız? ABD’nin bu kararıyla Türkiye “üçüncü dünya ülkesi” konumuna düştü. İtibarı toparlamak için daha mı çok saray yapacaksınız, daha çok para mı harcayacaksınız? Yeni Beştepeler mi geliyor? Buna cevap versinler.

ABD ile ilişkilerin bu noktaya gelmesinin tek sorumlusu Erdoğan ve AKP hükümetidir. Ama maalesef bedelini gene halklar ödeyecek, Türkiye yurttaşları ödeyecek. Çünkü ekonomik maliyeti yeni vergilerle karşılanacak. Olan gene yoksullara olacak. 

İdlib meselesi de vize meselesi de Hükümetin Suriye’de yaptığı kirli pazarlıkların da sonucu. ABD’nin kararı. İdlib’e girilmesi, cihatçılarla işbirliği yapılması kabul edilebilir değildir ABD için. Üstelik Türkiye’nin tüm bu adımlarının arkasında tek bir sebep vardır: Kürt düşmanlığı. Kürtler hak sahibi olmasın diye cihatçılarla işbirliği yapılmaktadır. Bu artık gün gibi ortadadır. 

Sen yıllarca cihatçıların nefes borusu oldun, şimdi cihatçılara gönderdiğin silahlar İdlib’de bu ülkenin gençlerine doğrultulacak. İdlib harekatıyla ortaya çıkacak realite bu.  Tıpkı Cerablus’ta olduğu gibi yoksul halkların çocukları ateş altında olacak.  Sen yıllarca Diktatör Esed dedin.  Şimdi Rusya’yla birlikte İdlib’i Esat’a verme pazarlığı yapıyorsun. Bu siyasetsizliktir. Bu siyasetsizlik Türkiye’nin itibarını yerlerde süründürmeye devam ediyor. Tüm bunlar ABD ile olan ilişkilerin, yanlış siyasetin, Suriye’yle ilgili pazarlıkların, Türkiye’de demokrasinin, geriye gidişinin sonuçları ve neticesidir.