Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Havalimanı Katliamı'nın ardından yaşanan saldırıların Meclis'te araştırılmasının istenmesi üzerine konuştu. 

Danış-Beştaş, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın muhalefet partileri istifaya davet etmesi üzerine  “kendisi birinci derecede bu işin yetkili ve sorumlu makamını işgal ediyor. İşin en korkunç tarafı, pişkinliğin doruk yaptığı nokta, muhalefeti istifaya davet ediyor” ifadelerini kullandı.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, CHP'nin 'terör saldırılarının' araştırılması için verdiği Araştırma Önergesi ve ardından Efkan Ala'nın açıklamaları hakkında şunları söyledi: 

'PİŞKİNLİĞİN DORUK YAPTIĞI NOKTA'

“İçişleri Bakanı'nın gelip Meclis Genel Kurulunu bilgilendirmesini, küçücük de olsa olumlu bir adım atılmış gibi algılamıştık ama maalesef İçişleri Bakanı yeni bir şey söylemeden kürsüden indi. 

“İçişleri Bakanı'nın bu tutumunu anlamak, anlamlandırmak ve kabul etmek mümkün değil. Çünkü kendisi birinci derecede bu işin yetkili ve sorumlu makamını işgal ediyor. İşin en korkunç tarafı, pişkinliğin doruk yaptığı nokta, muhalefeti istifaya davet ediyor. 

“Zaten istifa müessesesi diye bir şey yok, bugün de siyaset literatürüne yeni bir şey girdi, patlama olunca muhalefet istifa etsin. Bu kadar pişkinliği de yaşamış olduk.

GİZLİLİK KARARLARI

“7 Haziran'dan önce başlayan, sonrasında devam eden kaos, katliam ve bu katliamların üstünün örtülmesi süreci yeni bir olgu değil. Katliamlardan sonra hemen katliamların üstü örtülmeye çalışılıyor. Bütün dosyalarda istisnasız gizlilik kararı var. Bütün dosyalarda önceden istihbari bilgi var, bütün dosyalarda Millî İstihbarat Teşkilatıyla arasında bir bağ kurulduğu iddiaları ve belgeleri anında dolaşıma sokuluyor, fakat iktidar partisi bu meselelerin hiçbirini üstüne alınmıyor.

İKTİDAR-IŞİD İLİŞKİSİ

“Bütün dünya iktidar partisiyle IŞİD ilişkilerini tartışıyor, bunun belgelerini sunuyor. Birleşmiş Milletlere gönderiyor, Independent'dan New York Times'a, The Guardian'a kadar bütün uluslararası basın, manşetlerle Türkiye-IŞİD ilişkisini tartışıyor. 

“Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Vitali Çurkin, Türkiye'nin, Suriye'de IŞİD'in kontrolü altında bulunan bölgelere yasa dışı yollardan silah ve mühimmat gönderdiğini iddia eden belgeleri BM Güvenlik Konseyine sundu. Rusya'nın sunduğu belgelerde Türkiye'den 2 milyon dolarlık kimyasal madde gönderildiği söyleniyor ve bununla birlikte Türkiye'ye yönelik ithamlar çok ciddi. O kadar ciddi ki IŞİD'in ana silah ve askerî teknolojisinin tedarikçisi durumunda bir Türkiye'den söz ediliyor ve sevkiyat, arabalarla, insani yardım konvoylarıyla gerçekleştiriliyor. Buna ilişkin elimizde hiç malzeme sıkıntısı yok, binlerce doküman, belge sunabilirim; dava dosyası, iddianameler de hazır. Fakat, tabii ki bunları üstüne alan, bunu kabul eden bir iktidar partisi yok.” (Demokrat Haber)