HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, anayasa değişiklik teklifindeki seçilme yaşının 18’e düşürülmesine ilişkin madde üzerine söz aldı.

“Gençlerin sorunlarını seçilme yaşını düşürerek aşamayız” diyen Beştaş'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Biz Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduğu dönem, seçilme yaşının 18 olmasını önermiştik. Bu paralelde gençlik hakkı maddesini düzenlemiş, gençlerin iş hayatında ve her alanda önlerinin açılması gerektiğini ifade etmiştik. Komisyonda o zaman büyük tartışmalar çıktı. Bize çok garip baktılar; “Emzik getirelim” diyenler oldu. Ama bir gün “AK Parti’den büyük atak” diye haber gördük, bizim önerimiz kabul görmedi ama bizim önerimiz kendi önerileriymiş gibi sunuldu.

Bize göre 18 yaşındakiler eğer askere gidiyorsa, çalışıyorsa, hayata atılıyorsa seçilme hakkını da kullanabilir. Ayrıca gençliğin dinamizmi de siyasete katılmalıdır. Ama önümüzdeki teklifte bu sadece şeker. Acı bir şey içirmeye çalışıyorlar, bu da biraz tatlandırsın diye sunuluyor.

Bu teklifi sunanlar, imza sahipleri gençlerin haklarını korumak için ne yapıyorlar. Şu anda 18 yaş ve üstü kuşağın yaşadığı sıkıntıları milletvekilliği yaşını düşürerek aşamayız. Bu bir politikadır, stratejik bir yaklaşımdır. Hak ve özgürlüklere yaklaşım bir bütündür ve sadece tek maddeyle bu sağlanamaz. 18 yaş düzenlemesi sadece bir makyaj Biz gençlik ve kadın temsilinin yaşamsal olduğuna inanan bir partiyiz.

25-30-35-40 yaşında kaç milletvekili var iktidar partisinde. Bu sadece popülist bir çabadan başka bir şey değil. Gençlerin parti dernek kurma özgürlükleri yok, gençler haklarını savunmak için sokağa çıktıklarında gözaltına alınıyorlar. Üniversite ve lise öğrencilerinin cezaevinde bulunma oranı bugün rekor düzeyde.

Gençlere siyasetin önünün açılmasını istiyorsak gençliği şiddete çağıran politikalardan vazgeçilmeli. Gençleri ölüme davet eden anlayışı reddediyoruz. Siyasete vurulan darbeler oranında şiddete eğilim artar, insanlar konuşabildikçe şiddete eğilim azalır. Bu yolu açanlar şiddet politikalarını desteklemektedir. Siyaseti gençleştiriyoruz diyen anlayış asılsızdır, popülisttir.