TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün kabul edilen Irak ve Suriye tezkeresinin görüşmelerinin yapıldığı oturumda muhalefetin söz hakkını sınırlayan yeni kabul edilen içtüzük hükümleri de ilk kez uygulandı.

Geçen yasama yılının sonunda kabul edilerek yürürlüğe giren içtüzük hükümleri uygulanırsa TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma nedeniyle ilk ceza HDP Sözcüsü Osman Baydemir’e verilebilir.

Söz konusu hükmün işletilip işletilmeyeceği yeni yasama yılının başlamasıyla netleşecek.

AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırlayıp TBMM’den geçmesini sağladığı yeni içtüzük hükümlerine göre özellikle “Kürdistan”, “Ermeni soykırımı” gibi ifadelerin Genel Kurul kürsüsünde kullanılması durumunda ceza verilmesi düzenleniyor.

İçtüzüğe göre Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezasına çarptırılan milletvekilinin bir aylık ödeneği ve yolluğunun üçte ikisinin kesilmesi de düzenleniyor.

Yeni içtüzük hükümleri kapsamında önceki gün tezkere görüşmelerinde HDP grubu adına konuşma yapan HDP Sözcüsü Osman Baydemir’in konuşması sırasında “Türkiye Kürdistanı” ve “Kürdistan halkı” gibi ifadeler kullanmıştı. Ceza verilmesi durumunda Baydemir’in bir aylık maaşı kesilecek.

İÇTÜZÜK HÜKÜMLERİ

İçtüzüğe göre, TBMM Genel Kurulu, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK ilanını takip eden 5. gün yerine 3. gün saat 14.00'te toplanacak.

Milletvekili andını içmekten imtina eden milletvekillerinin, bu sıfatlarından kaynaklanan haklarından yararlanması engellenecek.

Bütün partilerin üzerinde anlaştığı Danışma Kurulu önerileri üzerinde her gruba tanınan 10'ar dakikalık konuşma hakkı kalkacak.

Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı durumlarda partilerin, kendi gündemlerine ilişkin getirdiği grup önerileri üzerindeki konuşma sürelerinde de kısıtlamaya gidilecek.

Grup önerileri üzerinde her parti grubuna tanınan 10'ar dakikalık süre, öneriyi veren gruptan bir milletvekiline 5 dakika, diğer gruplara ise 3'er dakikayla sınırlandırılacak.

Süresinde komisyonda gündeme alınmayan tasarı ve tekliflerin, Genel Kurulda doğrudan gündeme alması üzerinde komisyon, hükümet ve teklif sahibi 5'er dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek. Bunun dışında bir milletvekiline daha tanınan konuşma hakkı, yeni içtüzükle uygulamadan kalktı.

(Kaynak: Cumhuriyet)