Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, Olağanüstü Hal (OHAL) ilanına ilişkin dün yapılan oylama öncesinde Meclis Genel Kurulu'nda konuştu.

Baluken konuşmasında şunları söyledi:

“Bu Meclis çatısı altında bulanan dört siyasi parti grubu da 15 Temmuz darbe girişimine karşı çok net tutumlar ortaya koydu ve bu darbe girişimini kınayan, lanetleyen tarihi bir duruş sergiledi.

“Şimdi, bu darbe sürecinden çıkışın tartışmalarını yürütüyoruz. Biz, Halkların Demokratik Partisi olarak en başından beri bu darbe sürecinin tamamen ortadan kalkması için sarılmamız gereken en temel değerlerin demokrasi, hukuk devleti, toplumsal barış ve insan hakları olduğunu ifade ettik.

'OHAL'

“Olağanüstü hal uygulaması temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, Meclis'in bir yönüyle işlevsizleştirildiği, kanun hükmünde kararnamelerin onay mercii haline geldiği ve anayasal denetimin ortadan kalktığı bir sistemdir. Biz, olağanüstü hal uygulamalarının yakın hafızasına sahip bu sıralarda oturan milletvekilleri olarak Meclis'i uyarıyoruz. Yapılan bu düzenleme darbe zemininden çıkışı değil, antidemokratik uygulamalarla mevcut ortamı daha fazla bulanıklaştırmaya hizmet edebilir.

“OHAL’in darbeyi önleyemeyen, o öngörüye sahip olamayan askeri yetkililerin bulunduğu Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaştırılması ve Bakanlar Kurulu'na tavsiye edilmesi, bu anlamıyla Meclis'in o sürecin dışında tutulmasının da yöntem açısından yapılmış en büyük yanlışlık olduğu bir kez daha ifade ediyor ve Genel Kurul'u olağanüstü hal konusunda bir kez daha uyarmak istiyorum.” (Demokrat Haber)