Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından tutuklanan, 30 Ocak’ta ara kararla tahliye edildikten 21 gün sonra bir kez daha cezaevine gönderilen HDP Milletvekili İdris Baluken'in Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında tahliye çıkmadı.

Kasım 2016’da tutuklanıp hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıla kadar hapis istemiyle açılan HDP Diyarbakır Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken'in yargılamasına devam edildi.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Baluken tutuklu olduğu Sincan 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nden SEGBİS üzerinden katıldı.

Dava dosyasına gelen evraklarının okunmasıyla başlayan duruşmada, duruşma savcısı davanın esası hakkında mütalaasını verdi. Savcı, delillerinin toplanmaması ve kuvvetli suç şüphesini gerekçe göstererek Baluken'in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti oy çokluğu ile aldığı kararda, kuvvetli suç şüphesi, somut delillerin bulunması, tutuklulukta geçirdiği süre ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalmasını gerekçe göstererek Baluken'in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Baluken'in Meclis Genel Kurulunda yapmış olduğu konuşmalar ve DTK'nin Meclis Anayasa Komisyonu'na davet edilip edilmediğine ilişkin yazı yazılmasına karar verdi.

Üye hakiminin karşı oy gerekçesinde ise Baluken'in tutuklama nedenlerinin kabul edilebilir ise de savunmasının alınmış olması, toplanması gereken ve Baluken'in etki edebileceği delillerin bulunmaması, tutuklama tedbiriyle elde edilmek istenen sonucun adli kontrol tedbiriyle elde edilebileceğini belirterek, Baluken'in tutuksuz yargılanması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Duruşma Haziran ayına ertelendi.