HDP Bingöl Milletvekili, İmralı Barış ve Müzakere Heyeti Üyesi İdris Baluken, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde HDP seçim aracının şoförü Hamdullah Öge'nin katledilmesi hakkında ANF'den Ali Barış Kurt'a değerlendirmede bulundu. Baluken, "Görgü tanıkları zırhlı araçtan söz konusu sivil araca silah aktarıldığını söylüyorlar. Tespit edilen plakayı not aldık ve kaymakamlık ile paylaştım," dedi. "Faili belli bir cinayetle karşı karşıyayız," diyen Baluken, , AKP tarafından hem ırkçı hem kontra eliyle saldırı konseptinin devreye konduğunu savundu.

Baluken'in çarpıcı açıklamaları şöyle:

'TANIKLAR JANDARMANIN SİLAH AKTARDIĞINI SÖYLEDİ'

"Bu saldırıyı yapan aracı daha önce Karlıova merkezde gördüğünü söyleyen tanıklar var. Özellikle gündüz saat 12.00-13.00 arası Karlıova'daki jandarma komutanlığında bir zırhlı aracın yanına yaklaştığını ve orada hararetli bir tartışmanın yürüdüğünü, yarım saat süren bu tartışmadan sonra zırhlı araçtan söz konusu sivil araca silah aktarıldığını söylüyorlar. Tespit edilen plakayı not aldık ve kaymakamlık ile paylaştım. Görgü tanıkları saldırıdan sonra hızla uzaklaşan aracın model ve renginin gündüz Karlıova halkının dikkatini çeken araçla uyumlu olduğunu söylüyorlar."

'VALİ VE KAYMAKAM KUŞKU UYANDIRDI'

"Henüz cenaze yeni bulunmuşken, resmi yetkililer henüz ulaşmamışken, kaymakam ve vali ile görüşme yaptık; enterasan şekilde bu olayın adli, feodal husumetten yaşandığını açıklamaya çalıştılar. Bu korkunç bir şey. Olayla ilgili hiçbir bilgi, veri olmadan böyle bilgi aktarmaları kuşku uyandırmıştı.

"Arkadaşımız tek başına olmayabilirdi. Köy çalışmaları yapıldığında genelde daha kalabalık partili arkadaş minibüste oluyor. Daha büyük boyutlu bir şey hedeflenmiş ama bir tek Hamdullah arkadaşımız olduğundan onun katliyle sonuçlanmış."

'VARTO-KARLIOVA-ADAKLI HATTINDA FAALLAR'

"İdari ve mülki amirlerin olay netleşmeden olayı farklı boyutta izah etmeye çalışmaları bizde, 'acaba bir şeyleri gölgelemeye yönelik çaba mı var' kuşkusu uyandırdı. İkincisi; cinayetin oluş şekli ve saati son derece manidar. '90'ların faili malum cinayetlerini andıran nitelik taşıyor. Özellikle kontrgerilla ve sivil paramiliter güçlerin Kürdistan'da acımasız cinayetler işledikleri yöntem izlenmiş. Üçüncüsü de; Karlıova'daki halkın dikkatini çekecek şekilde bazı şeylerden şüphelenilmesini son derece önemsiyoruz. Bingöl yerelinde bu yönlü ciddi kuşkular vardı. Kontgerilla, JİTEM elemanlarının Bingöl'e özel olarak görevlendirildikleri, Varto-Karlıova ve Adaklı hattında çok faal oldukları, bazı köylüleri tehdit yoluyla sanki PKK adına hareket ediyormuş görüntüsüyle -PKK'nin tarzına tamamen aykırı şekilde- rahatsız ettiklerini biliyoruz. Köylülerin bazıları bu kişileri tanıdıklarını da söylüyorlar; kontra çevre olduğunu bildiklerini ve geçmişte de o bölgede faaliyet yurüten tetikçiler olduğunu söylüyorlardı. Yerelde gerilladan da bu grubun kendileriyle herhangi ilgisi olmadığı bilgisini doğrulatmışlar.

"Özellikle Cumhurbaşkanı'nın miting yaptığı gün ve seçimin birkaç gün öncesinde bu kadar pervasız, aleni şekilde yaklaşabileceklerini çok fazla düşünmüyorduk. Cumhurbaşkanı'nın Bingöl'e geldiği bir gün devletten habersiz hiçbir sokakta kuş bile uçurulmayacak şekilde tedbirler alınır. Bu kadar yoğun güvenlik önlemlerinin aındığı yerde bu cinayeti işleyenler çok rahat hareket etmiş, infaz gerçekleştirmiş ve gözden kaybolmuş. Hepsi son derece manidar. Faili belli cinayetle karşı karşıyayız."

'HÜKÜMETTEN BİR MESAJ ALMADIK'

(Saldırı sonrası hükümetten herhangi mesaj aldınız mı?)

"Hükümetten hiçbir mesaj almadık. Dün Bingöl'de özellikle müşahitlerimizi ve aktif görevli arkadaşlarımızı hedefleyen gözaltılar oldu. Newroz dönemindeki faaliyetlerden dolayı sözde yürüten soruşturmanın gözaltılarını seçimden üç gün önce yaptılar. Saldırıyla bağlantılıdır."

"BİNGÖL'DE TABLO AKP'NİN ALEYHİNE"

Baluken, Bingöl'deki mevcut tablonun AKP'nin aleyhine, HDP'nin lehine ilerlediğine işaret ederek, "Bu durumu tersine çevirmek istiyor, hükümet ve devlet. Son iki gün içerisinde de ciddi provokasyonlar yapacaklarını düşünyoruz. Bu yönlü hakımıza yaptığmız sağduyu, duyarlılık çağrılarımız var. Umarım, son iki gün içinde seçim güvenliğini tehlike altına alacak olaylarla karşılaşmayız" diye de ekledi.

Erzurum'daki saldırıya da değinen Baluken, "AKP tarafından hem ırkçı hem kontra eliyle saldırı konseptinin devreye konduğunu görüyoruz. Talimat ve planlama tek merkezden. Tetikçiler farklılaşıyor. Kontra çevrelerin, ırkçı grupların seçim sonrasında da devrede olacağı stratejik kararla karşı karşıyayız" dedi.

'AKP'NİN PLANLARINI 7 HAZİRAN'DA HALK DURDURACAK'

Baluken son olarak, halka çağrıda bulunarak, şunları söyledi: "Saldırıları, savaşı, bu stratejik kararları 7 Haziran'da halkımız durdurabilir. Halkımız bu saldırılara karşı gerekli cevabı ortaya koyan, sandıklara sahip çıkan ve bu yönüyle de AKP'ye tarihi nitelikte ders veren bir pozisyonu ortaya koyarsa, eminiz ki Erdoğan ve AKP tüm politikalarını gözden geçirmek zorunda kalacak."