HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, AKP'deki belediye başkanlarının istifalarını değerledirdi. Ayhan, "Kendi belediye başkanlarını ağlatarak hukuk dışı muameleye tabi tutuyorlar" dedi. 

Meclis Genel Kurulunda 7 Haziran 2015 sonrası gerçekleşen hukuksuz tutuklamaların araştırılması için sunulan önerge üzerine söz aldı.

Ayhan, şöyle konuştu: 

Tam 362 gündür Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dâhil olmak üzere 9 milletvekili arkadaşımız zindanda, cezaevinde rehin olarak tutulmaktadır. Önergemiz de 7 Haziran 2015 tarihinden bugüne kadar demokratik siyaseti tasfiye etmeye yönelik hukuk dışı, keyfî gözaltı tutuklamalarının araştırılmasına dairdir. 

Türkiye açık hapishaneye dönüştü 

AKP iktidarı 15 Temmuz darbe girişimini gerekçe göstererek, OHAL'i de arkasına alarak, toplumu âdeta cendereye sokmuş, Türkiye'yi hapishaneler ülkesine dönüştürmüştür. Toplum AKP'nin siyasal çıkarları çerçevesinde zapturapt altına alınmak istenmektedir. AKP, yargıyı da araçsallaştırarak kendi siyasal çıkarlarına aykırı bulduğu bütün muhalifleri ya cezaevlerine atmakta ya baskılarla tehdit etmektedir. Gün geçmiyor ki insanlar şoklama yöntemiyle toplu gözaltılara, toplu tutuklamalara maruz kalmasın. Tüm muhalifler, bu siyasal iktidarın terbiye etme ve kendine tabi kılma operasyonlarına hedef olmaktadır. Türkiye açık bir hapishaneye dönüştürülmüş durumdadır.

Foucault hapishane tarihini yazarken der ki: "Siyasal iktidarlar tahakküme dönüştüğü zaman, toplumu disipline etmek için hapishaneleri inşa ettiler." Toplum siyasal iktidarların çıkarları doğrultusunda egemenlik altına alınmak istendiğinde hapishaneler bir model olarak topluma dayatıldı. AKP iktidarı da buradan hareketle Türkiye'yi açık hapishane yöntemiyle yönetmenin çabası içerisindedir. 

Kendi belediye başkanlarını ağlatarak hukuk dışı muameleye tabi tutuyorlar

Gün geçmiyor ki bu disiplin yöntemiyle toplum kontrol altına alınmaya, toplum korkutulmaya çalışılmasın. Gerçekleştirilmek istenen şey, kendi siyasal düşüncelerine, kendi zihniyetlerine aykırı olan tüm kesimleri korkutmak ve tüm kesimlerden intikam alırcasına onları cezaevleriyle tehdit etmek, baskı altına almak veya devre dışı bırakmaktır. Bundan hızını alamadığı için kendi belediye başkanlarını da korkutarak, âdeta ağlatarak hukuk dışı bir muameleye tabi tutmaktadır. Ve bu hukuksuzluk, bu kendine görelik Türkiye'nin geleceğine büyük zarar vermektedir. Dolayısıyla tüm bunların araştırılması gerektiğini söylüyoruz.

KAYNAK: Demokrat Haber