HDP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan yaptıkları görüşmeler sonucu IŞİD militanlarının Türkiye'den Kobani'ye geçtiği bilgisine ulaştıklarını söyledi.

IŞİD saldırılarından sonra Kobani'deki son durum ile ilgili KRT'den Çağlar Cilara'ya bilgi veren HDP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan çarpıcı açıklamalar yaptı. IŞİD'in eylemlerini Türkiye topraklarını kullanmadan gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını söyleyen Ayhan, bölge halkı ile yaptıkları görüşmelere göre IŞİD'in Türkiye üzerinden Kobani'ye geçtiğini belirtti.

"Biz burada çeşitli görüşmeler yaptık. Hem bu taraftan halktan insanlarla hem de diğer taraftan (Kobani) yetkililerle görüştük. Edindiğimiz bilgiler özellikle sınırın sıfır noktasından, Türkiye tarafından Kobani'ye geçişlerin olduğu şeklinde" diyen Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü:

"TÜRKİYE'DE GİZLENDİLER KOBANİ'YE SALDIRDILAR"

"Diğer yandan Kobani'nin güneyinden araçlarla giriş yapmışlar. Ben uzun süre bu sınır hattında Kobani savaşı süresince bulundum. Çok yaygın bir şekilde sınır hattını IŞİD mensuplarının kullandığına yönelik iddialar vardı. Tel Abyad'ın düşürülmesinden sonra çete mensuplarının Türkiye tarafına geçtiği, sakallarını, saçlarını keserek kendilerini gizledikleri ve burada barındıklarına dair çok yaygın iddialar vardı. Uluslararası basına da yansıdı. Hemen akabinde bir hafta sonra böyle bir olayın gerçekleşmiş olması bu iddiayı daha da güçlendirdi."

"TÜRKİYE'Yİ KULLANMADAN IŞİD BÖLGEDE EYLEM YAPAMAZ"

Hükümetin iddialara yanıt veremediğini belirten HDP'li vekil Ayhan, Türkiye topraklarını kullanmadan IŞİD'in bu eylemlerini yapmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Ayhan, "Dünkü olay da dahil olmak üzere şimdiye kadar somut, tatmin edici bir cevap verilmedi. Daha çok inkar edilen, geçiştirilen yaklaşımlar tercih edildi. Ama biz biliyoruz ki bunların bu eylemlerini Türkiye topraklarını kullanmadan gerçekleştirmeleri mümkün değildir. Sadece Urfa değil, Kilis ve Hatay sınırları bu örgüt tarafından zaman zaman kullanılıyor. 10 gün önce Tel Abyad düştükten sonra üç IŞİD'linin yakalandığı söylendi. Bunlar ne oldu, tutuklandılar mı, bırakıldılar mı, sınır dışı mı edildiler. Bu konuda da kamuoyuna verilen bir bilgi yok. Sürekli hükümet bu IŞİD mensupları ile ilgili iddiaları geçiştiriyor ve bunları inkar yoluna gidiyor. Bu tutum, örgütü destekleyen ve dolaylı da olsa onu koruyan bir tutumdur." şeklinde konuştu.