HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya Dargeçit'te zırhlı polis aracının çarptığı 7 yaşındaki Berfin Dilek'i sordu.

Soylu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Atalan, zırhlı polis aracının ateşi veya çarpmasıyla hayatını kaybeden çocukları sordu.

"Dargeçit’te yaşanan ölümlerin benzerinin yaşanmaması ve bu riskin ortadan kalkması için zırhlı araçların sivil yaşam alanlarından çıkarılması yönünde çalışmanız var mıdır" diye soran Atalan, soruşturmaların ne aşamada olduğuna dair de bilgi istedi.

Atalan'ın verdiği soru önergesi şöyle:

7 yaşındaki Berfin’in hayatını kaybetmesine sebep olan zırhlı araç içinde kaç kişi bulunmaktadır?

Zırhlı aracı olay esnasında kullanan polis kimdir? Söz konusu polisin sürücü belgesi var mıdır? Zırhlı araç kullanımı için gereken eğitimi aldığına dair bir belge var mıdır?

Olayın yaşandığı caddede azami hız sınırı kaçtır? O esnada zırhlı araç kaç km hızla gitmektedir?

Olayın yaşandığı yeri gösteren MOBESE, güvenlik kamerası ve zırhlı araç içerisinde bulunan kamerada kayıtlar mevcut mudur, bu görüntüleri kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?

Nusaybin’de 19 Şubat 2016 tarihinde Dilşa Ak’ın yaşamını yitirmesine ve küçük kızının yaralanmasına; 24 Temmuz 2016’da İpekyolu’nda 4 yaşındaki Taha Kılıç’ın yaşamını yitirmesine sebep olan güvenlik güçleri hakkında yürütülen soruşturmalar ne aşamadadır?

2008 yılından bu yana, meskûn mahalde zırhlı araçların sebep olduğu trafik kazası sonucu kaç kişi yaralanmıştır, kaç kişi hayatını kaybetmiştir?

Bunların kaçı çocuktur? Ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan bu kazalara neden olan kolluk kuvvetleri hakkında başlatılan soruşturma sayısı kaçtır?

Bu kazalara neden olan kolluk kuvvetleri hakkında açılabilmiş dava var mıdır?

Zırhlı araç namlularının sivillere, ev ve iş yerlerine doğrultulmuş şekilde tutulması, sivil can kaybının artmasına sebep değil midir?

19 Şubat 2016 tarihinde Nusaybin’de, 24 Temmuz 2016’da İpekyolu’nda ve 9 Şubat 2017 tarihinde Dargeçit’te yaşanan ölümlerin benzerinin yaşanmaması ve bu riskin ortadan kalkması için zırhlı araçların sivil yaşam alanlarından çıkarılması yönünde çalışmanız var mıdır?

Mardin'in Dargeçit ilçesinde dün (9 Şubat) okuldan eve dönen ilkokul öğrencisi Berfin Dilek’e zırhlı araç çarpmıştı. 7 yaşındaki Dilek, olay yerinde hayatını kaybetmişti.