Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda başlayan Halkların Demokratik Partisi 1. Olağanüstü Kongresi'nde  “Her yer Taksim her yer direniş” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı. Abdullah Öcalan’ın kongreye gönderdiği mesajı ise BDP Milletvekili Pervin Buldan okudu.

Buldan’ın okuduğu mesaj şöyle:

“Değerli kongre bileşenleri öncelikle hepinizi selamlıyor, bugüne kadarki emeğinizin demokratik Türkiye’nin inşasında yüksek bir değer oluşturduğunu bilmenizi istiyorum. Kürt Özgürlük Hareketi’nin mücadelesiyle ilgili değerlendirmelerim, başlangıcı ve devamındaki temel ilhamı Mahirlerden almış olmasına, kendisine temel izlek olduğuna vurgu yapar. Kürt Özgürlük Hareketi, Türk ve Kürt halklarıyla tüm halkların birlikte mücadele özlemi ve idealini Diyarbakır sıkıyönetim mahkemelerinde de inatla ve ısrarla dile getirmiştir.

Tarihin kaçınılmaz uğrağının halkların birlikte ortak mücadelesini geliştirerek özgürlüğe varacağını savunan Türkiyeli yoldaşlarımız Kemal Pir, Hayri Durmuş ile Mazlum Doğan’ın anılarının bu kongrede yaşam bulacağına inanıyorum.

Halkların Demokratik Kongresi oluşumu mücadele tarihimizde Haki Karer’in şehadetinden sonra aldığımız partileşme kararı kadar tarihsel bir öneme sahiptir. HDP, ortak demokrasi mücadelemizde önemli tarihsel sapağı işaret etmektedir. Yürüttüğümüz mücadelede yılların birikim ve deneyiminin kaçınılmaz olarak radikal demokrasiye evrileceği, elitist ve konformist siyaset anlayışının terk edilerek, tabanı ve halkı esas alarak ortak örgütlenmeyi ikame edecek birikim ve enerjiyi kendinde görmelidir. 71 devrimciliği devlete isyan devrimciliğiydi. 40 yıldan sonra devletle müzakere önemlidir. Zira devrimci mücadeleler ancak nitelikli müzakerelerle kalıcı insanlık barışına dönüşebilir. Söz, yetki ve karar mekanizmalarının sokak, mahalle ve kent meclislerine evrileceği yeni deneyim ve demokratik katılımcılığı esas alacak bir partileşmenin Türkiye gerçekliğinde büyük rol üstleneceği aşikardır. Bu itibarla hep omuzlarımda hissettiğim bu tarihsel emaneti yeni bir anlayışla sizlerin üstlenmesi ve yükseklere taşıması dileğiyle kongreyi kutluyor, üstün başarı dileklerimle devrimci selamlarımı gönderiyorum.” (ANF)