OHAL kapsamında çıkarılan ve Resmi Gazete’de bugün yayınlanan 696 sayılı KHK ile siyasi tutuklular için tek tip kıyafet uygulaması başlatılacağı bildirildi. 

HDP Kadın Meclisi yaptığı yazılı açıklamada tek tip kıyafet uygulamasına tepki göstererek "Tekçi zihniyetin tek tip kıyafet dayatmasına karşı tutsakların yanındayız. B bu KHK ile Türkiye, bir intikam devleti haline geldiğini resmen ilan etmektedir" dedi.

HDP'den yapılan açıklama şöyle:

Biliyoruz ki yargı kararları, mahkûmiyet kararları artık tek bir yargıç tarafından, AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından veriliyor. Ancak bu KHK ile Türkiye, bir intikam devleti haline geldiğini resmen ilan etmektedir. KHK’larla, OHAL’le üstünü örtülmeye çalışılan hukuksuzluklar ve katliamlar, ifade özgürlüğüne yönelik baskı ve uygulamalar, Anayasal düzeni delik deşik eden, Anayasa’yı ve mahkemesinin tüm itibarını ve güvenilirliğini talimatlarıyla yerle bir eden AKP Genel Başkanı’nın tekçi rejimi, topluma yeni travmalar yaşatmakta ısrarcı görünüyor.

Kıyafet savunmanın bir parçasıdır, bireyin varlığının ve doğuştan kazandığı ve kimsenin gasp edemeyeceği özgürlüğünün bir parçasıdır. Tek tip kıyafetle binlerce kişinin yargılanmadan suçlu ilan edilmesi, masumiyet karinesinin inkârı söz konusudur. İşkencedir, ceza içinde cezadır, faşist rejimlerin uygulamalarıdır, tehlikeli bir yoldur. 

AKP Genel Başkanı’na ve onun darbe düzeni şakşakçılarına tarihi kendilerine rehber edinmelerini öneriyoruz. Evet, dünyada ve Türkiye’nin sıkıyönetim mahkemelerinde tek tip kıyafet uygulamaları, bu uygulamalara dönük girişimler olmuştur. Ancak bu işkenceyi uygulayan veya uygulamaya girişenleri, siyasetin ve hukukun tarihe gömdüğünü biliyoruz. Çok geriye gitmeye de gerek yok: 12 Eylül sıkıyönetim mahkemelerinde can kayıpları pahasına darbe rejiminin oyuncuları olmayı reddederek direnen devrimci tutsakların Kenan Evren’i ve darbecileri tarihe gömdüğünü hatırlamaları kâfidir. Bu güçlü duruş karşısında tek tip kıyafet uygulaması tarihe gömülürken AKP bu çağ dışı uygulamayı yeniden gündeme getirmiştir.

Kaynak: Demokrat Haber