Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında görevden alınan savcı ve hâkimlerin, KCK operasyonları başta olmak üzere yargılama yaptıkları davaların iptali yolunun açılması için Meclis Araştırması açılması istemiyle Meclis'e önerge sundu.

Baluken'in Meclis Başkanlığı'na verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde, "2009 ile 2012 yılları arasında gerçekleşen bu siyasi soykırım operasyonları tarafımızca hukuk dışı olarak kabul edilmiş ve Türkiye'nin Kürt sorunu başta olmak üzere köklü sorunlarına çözüm sunmak bir yana, çözümsüzlüğü derinleştirdiği teşhisi konulmuştur. Söz konusu dönemde her bir gözaltı ve tutuklama esnasında ayrı ayrı hükümeti uyarmamıza rağmen AKP hükümeti, dönemin bürokratik gücü olan ve bizzat kendileri ile hareket eden FETÖ mensuplarıyla birlikte operasyonları yürütmüştür" hatırlatmasında bulundu.

'ERDOĞAN-GÜLEN ORTAKLIĞI'

Demokratik kesimlerin tüm itirazlarına rağmen dönemin Başbakanı Erdoğan'ın "Kimse bizden KCK operasyonlarının durmasını beklemesin" sözleriyle destek verdiğinin hatırlatıldığı gerekçede, "KCK operasyonlarının talimatının bizzat Erdoğan tarafından verildiği bilgisi geçmektedir. Aynı dönemde siyasi operasyonlarının diğer aktörü olan Gülen Cemaati'ne mensup yazarlar 'Sri Lanka Modeli'ni tartışmaya açmıştır. Sri Lanka modeli ile yüz yılı aşkın tarihi olan Kürt Sorununu ve çözümü için demokratik siyaset yapan özneleri tarih sahnesinden silme arayışı gerçekleşmiştir" ifadelerine yer verildi.

Teklifin gerekçesinde, şunlara yer verildi:

“15 Temmuz öncesinde olmak üzere açığa/görevden alınan emniyet mensupları ve 15 Temmuz darbesi sonrasında açığa/görevden alınan savcı ve hâkimler, KCK operasyonlarını yürüten adli görevlilerdir. Gülencilerin adli işlemlerde hukukun üstünlüğü ve adaletin tecelli edilmesi yerine, kendi cemaatlerinin gündemini işlettikleri de kamuoyuna yansıyan ifadelerde ve bilgilerde mevcuttur. Dolayısıyla bu hâkim ve savcıların başlattıkları soruşturmalar, hazırladıkları iddianameler, verdikleri hükümler yani bir bütün olarak yaptıkları tüm işler hükümsüzdür.

'KCK DAVALARININ DÜŞMESİ GEREKLİLİĞİ GÜN GİBİ ORTADADIR'

“KCK davalarının düşmesi gerekliliği gün gibi ortadadır. Bu bağlamda 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimi kapsamında görevden alınan savcı ve hâkimlerin, başta KCK operasyonları olmak üzere yargılama yaptıkları davalarla ilgili şaibelerin açığa çıkarılması, yargılamaların iptal edilmesinin yolunun açılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep ediyoruz.”