Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, "İstismara, infaza, kayyıma karşı biz varız, kadın mücadelesi her yerde" kampanyasının final etkinlikleri kapsamında Dersim’de 5 Ocak’tan bu yana kaybolan Gülistan Doku'nun akıbetini sordu.

Sanat Sokağı’nda yapılan eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ile çok sayıda kadın katıldı.

‘GÜLİSTAN’I SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, iktidarların kadınlara yönelik politikalarına dikkat çekti “Bizim belirlediğimiz sınırlarda, bizim istediğimiz gibi yaşayacaksınız” diyen Dağ, eril zihniyetin her yere sirayet ettiğini dile getiren Dağ, kadının rengi ülkede hakim olana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Dağ, “‘Gülistan Doku nerede? Katilleri kim? diye sormaya devam edeceğiz. Genç kadınlar politikalarınıza boyun eğmeyecek. Bu mücadele gün be gün büyüyecek. Eril zihniyet kaybedecek, kadın mücadelesi kazanacak” dedi.

'KÜRDİSTAN'DA İNSANLAR KAYBOLMAZ'

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Yürüyüşümüzü engellemek için toplananlar Gülistan Doku’yu bulmak için toplanmadı. Yürüyüş yapıp sloganlarla sesimizi, renklerimizi yaygınlaştırmak, bütün Dersim’e yaymak istiyorduk. Bizi pandemi bahanesi ile yürütmeyenler, şunu bilsinler biz meselenin pandemi olmadığını biliyoruz. Kadınlar ısrarla yürümek istese, pandemeyi görmezden gelip kadınları yaka paça gözaltına alacaklarını da biliyoruz. Çünkü Valinin ve İçişleri Bakanı’nın bizim yaşamımıza bir kıymet vermediğini biliyoruz. Biz ölürken burada toplananlar kılını kıpırdatmıyor” diye konuştu.

Gülistan Doku’nun aylardır kayıp olduğunu, ailesinin feryat ettiğini ve kadınların isyan ettiğini dile getiren Başaran, “Her tarafı kamera ile donatılan, savaş politikaları yürütülen Dersim’de, aylardır bir genç kadın kayıp. Kürdistan'da insanlar kaybolmaz. Tıpkı 90’lı yıllarda kaybolmadıkları gibi. İnsanlar kaybettirilir. Bu, devlet politikası olarak iktidar tarafından yürütülür. Gülistan Doku’nun kaybettirilmesi, yürütülen siyasetin sonucudur. Hala bulunamamış olması, bulunması için herhangi bir çaba gösterilmemiş olmasının sonucudur. Aylar sonra arama çalışmaları bitmiş. Hiç başlamayan bir çalışma, sadece göz boyamak, kadınların tepkilerini dindirmek için güya başlatılan çalışma sona erdirilmiş. Peki, Gülistan Doku’yu kaybettirme olasılığı olan kişilerden, faillerden bir tek kişi gözaltına alındı mı? Fail olabilecek kişi elini kolunu sallayarak şehri terk etti. Türkiye’de kadına yönelik ayrımcı ve eşitsiz yaklaşımlardan, kadına yönelik şiddetten, katliamlarından bağımsız değildir” ifadelerini kullandı.

‘İSTİSMARI MEŞRULAŞTIRAMAYACAKSINIZ’

AKP’nin iktidara geldiğini ilk günden bu yana kadına yönelik ayrımcı bir siyaset yürüttüğünü söyleyen Başaran, bu siyasetin son 5 yılda savaşı derinleştirerek üst perdeye taşıdığını söyledi.

Bu savaşı engelleyecek gücün kadınlar olduğunun altını çizen Başaran, devamla şunları söyledi: “Bunu bildikleri için kadınlara bir taraftan kendisi saldırıyor, bir taraftan da örgütledikleri erkekler eliyle kadınlara saldırtıyorlar. Bunun için 8 Haziran’da, ‘Kadın mücadelesi her yerde’ kampanyası başlattık. Kayyım siyasetine karşı ‘eşbaşkanlık mor çizgimizdir’ diyerek alanlarda, meydanlarda, Meclis’te, sokakta yaşamın her yerinde ‘kadın mücadelesi her yerde’ dedik. Kadınlar var olduğu müddetçe istismarı meşrulaştırmayacaksınız.”

‘KADINLAR AYAKTA’

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Onu kaybettirenler, onu bulsunlar. Kadınlar sizin korkulu rüyanız olmaya devam edecekler. Bütün saldırılarınıza rağmen kadınlar ayakta ve mücadele etmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Rojbin Çetin’e yönelik yapılan işkenceyi de hatırlatan Aydeniz, “Biz Diyarbakır Cezaevi’nde işkencecilerin yüzüne tüküren Sara’nın yoldaşlarıyız, işkenceciler bunu unutmasın” diye ekledi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapılarak müzik eşliğinde halay çeken kadınlar, mor ve beyaz renkli balonlar uçurarak eylemlerini sonlandırdı.