HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Sezai Temelli tarafından,  ABD Hükümeti’nin Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasını nedeniyle Gazze sınırında düzenlenen protestolar ve İsrail’in sert müdahalesine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Buldan ve Temelli imzası ile yayınlanan açıklamada, “Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar dilerken, bu vahşete sebep olan İsrail Hükümetini en sert şekilde kınıyor ve protesto ediyoruz. Filistinliler için “Büyük Felaket” olarak tanımlanan Nakba’nın yıl dönümüne denk getirilen Kudüs’ü başkent yapma girişimi tam anlamıyla bir provokasyondur. Bu çok tehlikeli provokasyona karşı başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kamuoyunu ve tüm sorumlu hükümetleri acilen göreve çağırıyoruz” denildi.

Buldan ve Temelli’nin açıklaması şu şekilde:

ABD Hükümeti’nin Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasını protesto eden Filistinli göstericilere karşı kullanılan şiddet, katliam boyutlarına ulaşmış ve 40’ın üzerinde Filistinlinin ölümüne ve 1000’e yakın Filistinlinin yaralanmasına sebep olmuştur.

Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar dilerken, bu vahşete sebep olan İsrail Hükümetini en sert şekilde kınıyor ve protesto ediyoruz.

Filistinliler için “Büyük Felaket” olarak tanımlanan Nakba’nın yıl dönümüne denk getirilen Kudüs’ü başkent yapma girişimi tam anlamıyla bir provokasyondur. Bu çok tehlikeli provokasyona karşı başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kamuoyunu ve tüm sorumlu hükümetleri acilen göreve çağırıyoruz.

Birleşmiş Milletler’in bugüne değin sorumluluk sahibi olduğu Filistin sorununda her zamankinden daha fazla inisiyatif geliştirmesi ve bu vahşetin derhal durması için önleyici rolünü oynaması gerekmektedir.

İsrail Hükümetini, Filistin ve İsrail halklarının barış içinde yaşayabilmeleri için bu tür provokatif girişimlerden uzak durmaya çağırıyoruz. Filistin Halkının özgürlük mücadelesi ve haklı direnişi ile dayanışmamızı bu vesileyle bir kez daha vurguluyoruz.

Demokrat Haber/Ankara