İdlib'de Suriye hükümetine bağlı birliklerin saldırısında 33 Türk askeri yaşamını yitirmesinin ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik ve Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri artık engellemeyeceğini söyledi.

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Gülsüm Ağaoğlu, hükümetin sığınmacılara yönelik tutumunu eleştirdi.

AKP’nin sığınmacıları politik koz olarak kullandığını ifade eden Ağaoğlu, “AKP’nin bu tutumu sonucunda İstanbul’un çeşitli bölgelerinde özellikle karayolu ile mülteciler sınır kapılarına taşındı ve insan ticareti yapan aracılar devreye girdi. Mülteciler gerek kara gerekse deniz yolu ile son derece sağlıksız ve tehlikeli koşullarda Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına yönelmeye başladı. AKP kendi günahlarının neticesinde İdlib’de yaşanmış olan trajedinin hıncını mültecilerden çıkarmaya kalkmakta ve bu anlamıyla da yeni bir suç işlemektedir. AKP mültecilere karşı uyguladığı bu suçtan vazgeçmeli, Ege’de olabilecek mülteci ölümlerine karşı önlem almalı ve siyasi sorumluluğunu yerine getirmelidir” dedi.

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Gülsüm Ağaoğlu’nun yazılı açıklaması şu şekilde:

27 Şubat akşamı İdlib’de yaşanan kayıplar sonrasında iktidar yine mülteci kozuna sarıldı. Sıkıştığı her durumda pazarlık konusu yaptığı mültecileri, yaşanan bu ağır yıkım sonrası artık sınırları içinde tutamayacağını ve sınır kapılarını açacağını söyleyen AKP, mültecileri politik bir araç haline dönüştürdüğünü ve bir silah gibi kullandığını bir kez daha göstermiş oldu.

AKP’nin bu tutumu sonucunda İstanbul’un çeşitli bölgelerinde özellikle karayolu ile mülteciler sınır kapılarına taşındı ve insan ticareti yapan aracılar devreye girdi. Mülteciler gerek kara gerekse deniz yolu ile son derece sağlıksız ve tehlikeli koşullarda Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına yönelmeye başladı.

Yunanistan ve Bulgaristan’ın da sınırlarda yoğunlaştırdığı önlemler nedeniyle çoğu Suriyeli ve Afganistanlı olan mülteciler kış koşullarında sınırlar arasına hapsedilmiş, bir kısım mülteci de şişme botlarla tehlikeli olmasına rağmen deniz yolunu kullanmaya yönlendirilmiştir.

AKP kendi günahlarının neticesinde İdlib’de yaşanmış olan trajedinin hıncını mültecilerden çıkarmaya kalkmakta ve bu anlamıyla da yeni bir suç işlemektedir. AKP mültecilere karşı uyguladığı bu suçtan vazgeçmeli, Ege’de olabilecek mülteci ölümlerine karşı önlem almalı ve siyasi sorumluluğunu yerine getirmelidir.

AB’ye yönelik şantaj ve tehdit aracı haline getirilen mültecilerin bu tehlikeli yolculuğunda meydana gelecek olası ölümlerden ve trajedilerden bu iktidar sorumlu olacaktır. AKP iktidarını, mültecilere karşı siyasi ve insani sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.