HDP, AK Parti’nin yaptığı düzenleme ile cami dışındaki ibadethaneleri yok saydığını belirterek, konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Erol Dora, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Haziran 2014’te çıkardığı Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 12. Maddesinin, ‘ibadethane’ yerine ‘cami’ ibaresi kullanılarak kanuna aykırı bir biçimde hazırlandığını belirterek konuya ilişkin soru önergesi verdi.

Dora, hükümetin cami dışındaki diğer ibadethaneleri yok saydığını belirterek, “Hukukun üstünlüğünün temel ilkelerinden olan kuvvetler ayrılığı ilkesine göre, yürütme organının, yasama organınca çizilen çerçeveyi aşarak, kanuna aykırı yönetmelikler yazması ve uygulaması kabul edilemez” dedi.

Dora, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye şu soruları sordu:

* Bakanlığınızca çıkarılan söz konusu yönetmeliğin ilgili maddesinde ‘ibadethane’ kavramının yerine sadece ‘cami’ kavramının kullanılmasının yasal dayanağı nedir?

* Yönetmelikte sadece camilere ilişkin düzenlemelerden söz edilmesi, Kilise, sinagog ve cemevlerine ilişkin bir düzenlemenin söz konusu edilmemesinin gerekçesi nedir?

* Söz konusu yönetmelik sizin bilginiz dahilinde mi hazırlanmıştır?

* Söz konusu yönetmelikte kanuna uygun olmayan ifadelere yer verilmesi konusuna ilişkin bakanlıkça yürüttüğünüz bir soruşturma bulunmakta mıdır?

* Yönetmelikte yer alan ve kanuna aykırı nitelik barındıran ifadelerin düzeltilmesi konusunda Bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?

(İMCTV)