Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Eş Genel Başkan yardımcıları Saruhan Oluç, Sezai Temelli, MYK üyeleri Beyza Üstün, Murat Mıhçı, milletvekilleri Celal Doğan, Erol Dora, Ertuğrul Kürkçü, Feleknas Uca, Mithat Sancar ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk’ün olduğu heyet, 19’uncu gününde devam eden Adalet Yürüyüşü’ne katıldı.

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde verilen öğle molası ardından on binler bir kez daha yürüyüşe başladı. Bir süre devam eden yürüyüşçüler ile Kılıçdaroğlu’nu HDP heyeti karanfillerle karşıladı. Heyet, Kılıçdaroğlu ile bir araya geldiği sırada adeta izdiham yaşandı. Bir süre heyet Kılıçdaroğlu ile yürüdükten sonra heyet yürüyüş kortejinden ayrıldı.

HDP heyeti “Herkes için adalet” dövizleri ile yürüyüşe katıldı. Yürüyüş öncesi de HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay değerlendirmelerde bulundu.

‘YÜRÜYÜŞ DEMOKRASİ MÜCADELESİNDE BİR ADIMDIR’

Adalet Yürüyüşü’nün Türkiye demokrasi mücadelesinde bir adım olduğunu söyleyen Kemalbay, HDP olarak da bu zorlu demokrasi mücadelesinin yürütücüsü olduklarını belirtti.

Kemalbay, şunları dile getirdi: “Partimizi çalıştıramaz bir iktidar ile karşı karşıyayız. Ama buna rağmen demokrasi mücadelesini sürdürmek ve daha ileriye taşımak gibi bir görevimiz var. Özellikle bütün bu baskılara rağmen 16 Nisan’da önemli bir başarı kazandık ve Türkiye halkları otoriter rejime ‘Hayır’ dedi ve bunun önemli bir parçası da HDP’nin faaliyeti sonucunda ortaya çıktı. Dolayısıyla biz hayır cephesi ve ‘Hayır’ı da aşan bir şekilde toplumun daha ileriye taşınması için, bu karanlık koridordan çıkabilmesi için muhakkak tüm farklılıklarımıza rağmen birlikte mücadele etmek zorundayız. Ancak birlikte ortak bir mücadele olursa buradan aydınlık bir yarına çıkabiliriz. Bu yüzden Adalet Yürüyüşü’nü de bu mücadelenin bir parçası olarak görüyoruz. Herkes için adalet olursa eğer, bunu bir demokrasi ve eşitlik mücadelesine dönüştürebilirsek o zaman muhakkak bunun toplumun demokratik bir yeniden kuruluşu için bir vesile olabileceğini ve diğer mücadelelerle birleştirilerek bunun başarılabileceğini düşünüyoruz.”

‘YÜRÜYÜŞ BU HALİYLE ÇOK İLERİ ŞEYLER SÖYLEMİYOR’

Böylesi bir tablo dışında gelişen Adalet Yürüyüşü’nün kendilerine ileri şeyler söylemediğini belirten Kemalbay, şöyle devam etti:

“Sadece adalet için Kılıçdaroğlu ve arkadaşları yürüyorlar ve bu yürüyüşe de toplumun en geniş kesimleri kendi talepleri ile gelip katılmaya başladılar. Görülüyor ki toplumda böyle bir talep var. Bütün kesimler güçlü bir şekilde yan yana birlikte mücadele etme arzusundalar. Adalet Yürüyüşü’nün böyle bir mücadeleye evirilmesini diliyoruz. HDP olarak da elimizden ne gelirse katkı yapmak istiyoruz. Başından beri bu yürüyüşü destekledik ve bu yürüyüşün herkes için adalet mücadelesine ve herkes için demokrasi mücadelesine evirilmesini istedik. Yani Cizre’ye de, Sur’a da Soma’ya adalet dedik. Kadın cinayetlerine karşı da ses olsun istedik. Gençliğin özellikle yaşadığı bu umutsuzluk haline bir son vermek için bir ses olsun istiyoruz. Bu yüzden mücadeleyi birlikte büyütmenin önemini bir kez daha belirtiyorum.”

9 Temmuz’da Maltepe’de yapılacak kitlesel mitinge katılıp katılmayacaklarına ilişkin de konuşan Kemalbay, “Kitlesel katılım için kurumlarımız görüşüyorlar. Toplumun bütün kesimlerini kucaklayan bir eğilim bir yön gösterirse eğer, böyle bir açıklık ve genişlik yakalanabilirse elbette ki biz de orada bulunmak isteyebiliriz. Bunu tartışıyoruz. Bu yönlerini görüşüyoruz. Önümüzdeki günlerde kurullarımız buna karar verecek. Buna henüz karar vermedik. Başından beri CHP ile diyalog içerisinde bu sürece desteğimizin nasıl olacağını belirledik, bundan sonra da öyle olacak. Şartlar olgunlaşırsa olabilir diyoruz. Onlara yolları açık olsun diyoruz” şeklinde konuştu.

‘YÜRÜYÜŞ BU HALİYLE BİR BAŞLANGIÇTIR’

Yürüyüşün sadece bir adalet sözcüğüne indirgendiği zaman yetersiz olduğunun altını çizen Kemalbay, toplumun en geniş kesimlerini kapsadığı zaman bir anlam kazanmaya başlayacağına ve toplumun o kavramın içini dolduracağına vurgu yaptı.

Kemalbay devamında “O yüzden bu haliyle bir başlangıçtır. İçinin doldurulması gerekir. 20 Temmuz’a veyahut 7 Haziran öncesine gidilmek isteniyorsa yine yetersizdir. Çünkü Türkiye ve demokrasi tıkanmıştır. Bunun önünü açmak için daha ileri demokratik adınlar atmak gerekiyor. Demokrasi çıtasını yükseltmek gerekiyor. Bu yürüyüşün çok daha genişlemesi büyümesi demokratik ilkelerle zenginleşmesi Kürt halkının temel sorunlarının toplumun tüm inanç kesimlerinin kadın mücadelesinin bu mücadelenin içine kapsanması gerekiyor. Bunu yapacak olan da halklarımızın mücadelesidir. Bu yürüyüşü başarıya ulaştıracak olan halkların talepleri ile orada bulunması ve geliştirmesidir” değerlendirmesinde bulundu. Kemalbay, “Herkes için adalet mücadelesini son derece önemli buluyoruz. Demokrasiye vesile olmasını bütün kalbimizle diliyoruz. Sur’dan Soma’ya, bütün ezilenlerin adaleti için mücadele etmek hepimizin görevi. HDP olarak adalet, özgürlük, eşitlik ve barış için verilen bütün mücadeleleri desteklediğimiz gibi, adalet yürüyüşünü de destekliyoruz. Halkların özgürlüğü ve eşitliği için buradayız” diye konuştu.

AHMET TÜRK: ADALET ARAYIŞI İÇİN OLMALI

Kürt siyasetçi Ahmet Türk ise Türkiye’de büyük bir adalet arayışı olduğunu ifade ederek, Adalet Yürüyüşü için, “İlk defa halkla beraber adalet talebini dile getiren yeni bir adım” değerlendirmesinde bulundu. Türk, devamla şunları söyledi:

“Bütün ezilenlerin, inkar edilenlerin, hukukunu sağlamaya yönelik her türlü çabanın güçlendirilmesi gerekiyor. Adalet arayışı 80 milyon için olmalı. En fazla adaletsizliğe uğrayan Kürtler ile demokratik, çağdaş bir yönetim anlayışı ile halklarımız arasında duygu gelişmez ise, adalet arayışımız eksik kalacaktır. Bu nedenle bu adalet arayışı gelişken bir zeminde, bütün inançları ve halkları kucaklayacak bir adalet arayışına dönüştürmek gerekiyor. Bunun bir başlangıç olmasını diliyoruz. Halkımız doğru temelde yapılan çalışmaları gördüğü sürece daha güçlü destek verecektir. Bizlerde destek vermek üzere Adalet Yürüyüşü için buradayız. Asla hiç kimseyi dışlamadan, herkesi kapsayacak bir noktaya taşınması gerekiyor.” (Kaynak: Dihaber)