Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Heyeti, Kandil'de KCK yetkilileri ile yaptıkları görüşmeye ilişkin olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "KCK yetkilileri, Sayın Öcalan'ın hazırladığı Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağını tam bir karar birliği ile kabul etti" denildi. HDP Heyeti'nde bulunan Grup Başkan Vekili Pervin Buldan da Kandil dönüşü yaptığı açıklamada, KCK yetkililerinin yayınlanan taslağı daha önce incelediklerini ve bütün birimleriyle değerlendirdiklerini belirterek, "Taslağı kabul ettiklerini, önümüzde çok fazla bir zamanın olmadığını, hükümetin bir an önce bu taslağı kabul ederek, müzakere sürecine geçilmesi gerektiğini ifade ettiler" dedi.

HDP Heyeti'nin yaptığı yazılı açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

"ÖCALAN'IN HAZIRLADIĞI TASLAK TAM KARAR BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ"

"Heyetimiz, 9 Aralık 2014 tarihinde Kandil’de KCK yetkilileriyle bir araya gelmiş, 6 saat süren bir toplantı gerçekleştirmiştir. Bu toplantıya KCK yetkilileri, bugüne kadar yapılan tüm toplantılardan daha geniş bir bileşenle katılmış, KCK’nin tüm karar mercilerinin temsiliyetini sağlamıştır. Toplantıda KCK yetkilileri, Sayın Öcalan’ın hazırladığı Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağını tüm yapı ve birimlerinde ayrıntılı toplantılarla değerlendirdiklerini, örgüt olarak bu toplantılarla tarihi bazı sonuçlara vardıklarını ifade etmişlerdir.

"KCK yetkilileri, Demokratik Çözüm ve Müzakere Taslağının tam bir karar birliği ile kabul edildiğini, bu taslak doğrultusunda nihai çözüme gitmek için örgüt olarak tüm görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etmişlerdir. Bu taslağı sadece Kürt sorununun çözümü için değil, Türkiye ve Ortadoğu’nun demokratik geleceği açısından da biran önce hayata geçmesi gereken bir manifesto olarak değerlendirdiklerini belirtmişlerdir."

"TASLAK AKP HÜKÜMETİ TARAFINDAN DA KABUL EDİLMELİ"

"Kendileri tarafından kabul edilen bu taslağın Türkiye Devleti ve AKP Hükümeti tarafından da kabul edilmesini istediklerini, Devlet ve Hükümet yetkililerinin netleşmeyen cevaplarının da biran önce netleştirilerek halklarımıza ve kamuoyuna deklare edilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir.

"Süreçte bugüne kadar AKP Hükümeti’nin ortaya koyduğu oyalama, zaman kazanma ve seçime dönük bazı hesapların bir tarafa bırakılması gerektiği, halklarımızın ve bölgemizin demokratik geleceği ve kalıcı barışı için taslakta belirtilen çözüm önerilerinin biran önce pratikleşmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu anlamda, süreçte anlamlı derin müzakerelere biran önce geçilmesi, demokratik çözüm için tek bir günün, hatta tek bir saatin boşa geçirilmemesi gerektiği heyetimize aktarılmıştır."

"TASLAKTAKİ TAKVİMLENDİRMEYİ HAYATA GEÇİRMEYE HAZIRLAR"

"Demokratik Müzakere ve Çözüm Taslağı'nın bu hassasiyetlerin de göz önünde bulundurularak hazırlandığını, kapsamlı, teorik çözüm önerilerinin yanında taraflar için makul bir takvimlendirmenin de bu anlamda taslağın içeriğinde detaylandırıldığını KCK yetkilileri belirtmişlerdir. KCK olarak bu öneri ve takvimlendirmeyi anlamlı müzakerelere geçişle birlikte hayata geçirmeye hazır olduklarını, hareket olarak Sayın Öcalan’ın belirttiği öneri ve takvimlendirmeyi esas aldıklarını belirtmişlerdir."

KCK AÇIKLAMA YAPACAK

"KCK’nin tüm bu konularla ilgili ayrıntılı bir açıklamayı yapacağı, halklarımıza ve kamuoyuna karşı yapılacak açıklamayla bu detaylı görüşlerin aktarılacağı ifade edilmiştir. KCK’nin yapacağı açıklamaların, taahhüt ettiği tutumların süreci takip etmek üzere bir İzleme Heyetinin denetimine açık olcağı, bu konuda Devletin de Hükümetin de aynı sorumlulukla bağımsız tarafsız bir denetlemeye açık olması gerektiği, bunun için de bir İzleme Heyetinin biran önce çalışmaya başlaması gerektiği ifade edilmiştir."

'GÜVENLİK YASASI' İLE GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR

"AKP’nin devreye koyduğu gözaltı ve tutuklama furyasının KCK operasyonlarını bile aşan bir düzeye vardığı, son örneğinin Yüksekova’da yaşandığı, sokak ortası infazların ise, pervasız bir şekilde uygulandığı belirtilmiştir. Meclis’te yasalaşmayı bekleyen “güvenlik yasası” tasarılarının da bu anlamda kaygıları arttırdığı, sınır boyları başta olmak üzere tüm bölgede güvenlik barajları, HES, karakol, kalekol yapımlarının mevsim koşullarına rağmen devam ettiği belirtilmiştir. Çatışmasızlık ihlali anlamına gelen bu uygulamalardan  vazgeçilmesi, kalıcı barışa gidecek politikaların geliştirilmesinin sürece ve “tahkim edilmiş bir çatışmasızlığa” katkı sağlayacağı KCK yetkilileri tarafından belirtilmiştir."

KOBANİ DİRENİŞİ

"Toplantıda Rojava başta olmak üzere Kürdistan ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ayrıntılı bir şekilde tartışılmış, Kürt halkının her alanda önemli kazanımları pekiştirdiği, dönemsel gelişmelerin yaşandığı tespiti KCK yetkilileri tarafından yapılmıştır. Kobane’de YPG, YPJ öncülüğündeki direnişin sonuç almaya yakın olduğu, tüm halklardan Kobane direnişine desteğin artarak devam ettiği bilgisi paylaşılmıştır."

ULUSAL KONGRE

"Ulusal Kongreyle ilgili çalışmaların devam ettiği, tüm Kürt parti ve örgütleriyle bu temelde görüşmelerin artarak sürdürüldüğü belirtilmiştir.

KCK yetkilileri, bu bağlamda tüm Kürt halkının Türkiye ve Ortadoğu halklarının tarihsel gelişmelerin eşiğinde olduğunu, halklarımızın duyarlı tutumlarıyla kaotik süreçlerden özgür demokratik geleceğe geçişin mümkün olduğunu belirtmişlerdir."

BULDAN'DAN AÇIKLAMA

Bu arada Heyet'te bulunan Grup Başkan Vekili Pervin Buldan da Kandil dönüşü yaptığı açıklamada, KCK yetkililerinin Abdullah Öcalan'ın hazırladığı Taslağı kabul ettiklerini belirterek, KCK yetkililerinin, "hükümetin bir an önce bu taslağı kabul etmesi ve müzakere sürecine geçilmesi gerektiği" vurgusunu dile getirdi.

Buldan, KCK yetkililerinin, sürecin başından beri ifade edilen karakol yapımlarına ilişkin kabul edilemez bir yaklaşım olduğu değerlendirmesini yaptığını aktararak, "Çünkü karakollar toplumun yaşamını ortadan kaldırma amaçlı, aynı zamanda Kürdistan'ı da askeri bir kışlaya çevirmeyi amaçladığını ifade ettiler. Karakol HES ve baraj yapımlarına karşı olduklarını, hükümetin de bu konuda kendilerini gözden geçirmesi ve bu yapılan karakol, HES ve barajların durdurulması gerektiğinin altını önemle çizdiler" şeklinde konuştu. (Demokrat Haber)