KCK ile görüşmek üzere Kandil’e giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti geri döndü.

Heyetten HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken görüşmede KCK’nin taleplerini söyle sıraladı:

Barış süreci bir an önce kalıcı müzakerelere dönüştürülmeli, bunun için “ilkeler paketi” ile yol haritası netleştirilmeli.

Müzakere heyetleri genişlemeli, görüşmeleri kayıt altına alacak bir sekretarya ile, denetleyecek izleme kurulu oluşturulmalı.

PKK lideri Abdullah Öcalan ile farklı heyetlerin görüşebilmesinin yolu açılmalı.

Öcalan’ın koşulları değiştirilmeli, müzakere pozisyonuna denk düşecek çalışmaları yapabilecek koşullar yaratılmalı.

HDP ile KCK Başkanlık Konseyi’nin toplantısı yedi saat sürdü. Toplantıda çözüm süreci, Rojava ve Irak Kürdistanı'na yönelik IŞİD saldırıları, ulusal birlik ve bölgesel gelişmeleri değerlendiren HDP heyeti en kısa süre de İmralı'ya ziyarette bulunmak için başvuruda bulunacak. Heyet ayrıca bu hafta içinde görüşmelere ilişkin devlet heyetiyle de biraraya gelmeyi planlıyor.

'EN BÜYÜK TEHLİKE IŞİD'

Dicle Haber Ajansı’na konuşan Baluken, KCK’nin özellikle Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) tehdidine dikkat çektiğini ifade etti. Baluken’in aktardığına göre KCK’nin tespitleri şöyle:

IŞİD özellikle Şengal, Rabia ve Cezaa bölgelerine yönelik yoğun saldırılarda bulunuyor ve Rojava’ya yönelik kapsamlı bir saldırı hazırlığı içinde. IŞİD'in bu güne kadar bilinçli bir şekilde güçlendirildi, hem küresel hem de bölgesel devletler ve güçlerin verdiği desteklerle bu katliamların yapıldı. Uluslararası camianın insani yardımlar konusunda bile yetersiz kaldı.

Tehlike özellikle Kürtler açısından yakında ve büyük. Bunun için askeri olarak ortak savunma birliği, siyasi olarak Kürt ulusal konferansı yapılması elzem.

Irak Kürdistan'ındaki siyasi oluşumlar “dar yaklaşım" içinde. Kürtlerin ulusal birliğinden, kendi özgücüne güvenmekten çok küresel ve bölgesel ülkelerden beklenti içerisinde olan tutumları doğru değil. Göç yollarındaki halkın sıkıntılarından çok kendi iktidarlarını hesaplayan yaklaşımlar tehlikeli.

Demokratik müzakere aşamasına hızla geçilmesi için AKP de, devlet de zamana yayan ve adım atmayan tutumundan vazgeçmeli.

Müzakere heyetleri genişlemeli, görüşmeleri kayıt altına alacak sekretarya ve süreci denetleyecek izleme kurulu oluşturulmalı. İmralı'da Abdullah Öcalan'la farklı heyetlerin görüşmesinin önü açılmalı. Öcalan’ın koşulları müzakere pozisyonuna denk düşecek çalışmaları yapabileceği hale getirilmeli.

Sürece yönelik "ilkeler paketi açıklanması ve yol haritası açıklanması" konusunda hızla yol alınmalı.

Ateşkesi ihlal anlamına gelen Karakol ve HES güvenlik barajları yapımlarına son verilmeli.

'GÖRÜŞME TRAFİĞİ HIZLANSIN'

Baluken barış sürecine ilişkin tartışmaların gündeminde “geri çekilme” olmadığını, asıl gündemin “ilkeler paketi ve yol haritası” olduğunu vurguladı.

Görüşme trafiğinin hızlanması gerektiğini ifade eden Baluken Bu ay içerisinde İmralı'ya gidiş gelişlerin sıklaşması ve hızlanmasını gerektiğini bizim dışımızdaki heyetlerin de bu görüşmelerin de yapması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.