Çözüm süreci çerçeve yasasının Meclis'ten geçip Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasına rağmen hükümetin sürece yönelik adım atmaması, HDP'yi harekete geçirdi.

İmralı heyetinde yer alan 4 milletvekili, Kandil'e gitti.

Namık Durukan’ın Milliyet’teki haberine göre; heyet, KCK yönetimi ile Öcalan'ın kurulmasını istediği İzleme Kurulu hakkında görüştü. Görüşmede IŞİD'in Suriye'nin Rojava bölgesine yönelik saldırısı ve süresiz ertelenen Kürt Ulusal Kongresi'ne yönelik temaslar aktarıldı.

Gazze ve Rojava'daki gelişmeler nedeniyle yavaşlayan çözüm süreci, HDP heyetinin temasları ile yeniden hız kazandı. HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, dün akşam Erbil'e giderek İmralı heyetinde yer alan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'le buluştu.

4 kişiden oluşan milletvekili heyeti, bugün  Kandil'e geçerek KCK yönetimi ile bir araya geldi. Aralarında KCK Eşbaşkanları Cemil Bayık, Bese Hozat'ın da bulunduğu KCK yönetimi ile kapsamlı toplantı yapıldı. Zana ve Önder, KCK yetkililerine Erbil ve Süleymaniye temasları, Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile yapılan görüşmenin detayları ile İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan'ın örgüte yönelik mesajlarını aktardı.

Görüşmenin en önemli gündemini ise çözüm yasası sonrasında oluşması istenen İzleme Kurulu oluşturdu. Heyet, İzleme Kurulu'nun kurulmasına yönelik örgütün görüşünü aldı. KCK yönetimi, sürecin ilerlemesi için hükümetin zaman kaybetmeden "İzleme Kurulu" oluşturmasını talep etti.

Görüşmede, Rojava'daki gelişmeler de masaya yatırıldı. KCK yönetimi, Öcalan'ın, IŞİD'e karşı Suriye'de içinde tüm etnik unsurların yer alacağı ortak Ordu kurulmasına yönelik çağrısının hayat bulması için harekete geçileceğini aktardı. Heyetin Kandil temaslarının ardından Öcalan ile görüşmesi bekleniyor.