Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile HDP Eş Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder’den oluşan HDP heyeti, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı Adası’na hareket etti.

İmralı Adası’nda 18′inci kez görüştürme gerçekleştirecek olan heyet, en son 26 Nisan’da Öcalan ile görüşmüştü.

HDP heyeti, siyasi gelişmelerle birlikte hükümetin ilgili bakanlarıyla yapılan son iki görüşmede çıkan sonuçları da PKK lideri Abdullah Öcalan’a aktaracak.

KRİTİK BİR GÖRÜŞME OLACAK

Bölgede yaşanan sıcak gelişmeler, Kandil ve sonrasında hükümet kanadıyla yapılan iki ayrı görüşmenin sonuçlarını Öcalan’a aktaracak olan heyet, aynı zamanda Öcalan’ın gelişmelere ilişkin görüşlerini alacak. Bir önceki İmralı ziyareti sonrasında heyetin Kandil’e gerçekleştirdiği ve oldukça kritik geçtiği belirtilen görüşmeden sonra heyet, iki kez hükümetin ilgili bakanlarıyla bir araya geldi.

HDP’nin “çok önemli ve kritik görüşmeler” dediği görüşmelerden hemen önce de Başbakan Erdoğan, ilgili kurmaylarını toplayarak gelişmeleri değerlendirmişti.

ÖCALAN GELİŞMELERE İLİŞKİN ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELER YAPACAK

Öcalan’ın görüşmede özellikle Lice’deki karakol direnişi, artan askeri hareketlilik, Diyarbakır’daki ailelerin oturma eylemi konusunda önemli değerlendirmeler yapması bekleniyor. Konuya ilişkin bilgi veren Pervin Buldan, Öcalan’ın zaten Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve gündeme hakim olduğunu belirterek, önemli başlıklar konusunda Öcalan’ın önemli değerlendirmeler yapmasını beklediklerini söyledi.

Buldan hükümetle yaptıkları görüşmelerde de hem halkın, hem Kandil’in, hem de Kürt siyasetinin beklenti ve eleştirilerinin hükümet kanadına sunulduğunu hatırlattı.

HDP eş başkanlarının İmralı ziyaretine yönelik talebin bir kez daha Adalet Bakanlığı’na sunulduğunu ancak bakanlıktan bu yönde henüz olumlu bir cevap almadıklarını da aktaran Buldan, yapacakları bu görüşmeyi hem aktarılacak konular hem de yaşanan gelişmeler açısından önemli bulduklarını belirtti.

Heyet olarak ilk kez Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile 3′lü ve kritik bir görüşme gerçekleştiren HDP’nin İmralı heyetinin iki gün önce de hükümet kanadıyla önemli bir görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi. Bu görüşmeye de hükümet adına Beşir Atalay ve Efkan Ala katıldı. Görüşmede ağırlıklı olarak bölgede son günlerde yaşanan gelişmeler ele alındı. (imctv)