HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, referandum öncesi ‘Hayırkampanyası yürüten yurttaşlara yönelik artan baskı ve gözaltıları meclis gündemine taşıdı.

Referanduma 1 ay kala İstanbul, İzmir, Manisa, Şırnak, Antep ve Bursa'da HDP'ye yönelik operasyonlar kapsamında onlarca kişinin gözaltına alındığını belirten İrmez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya cevaplandırması istemiyle soru önergesi sundu.
İrmez’in Süleyman Soylu’nun yanıtlamasını istediği sorular şu şekilde;

1. 16 Mart 2017 sabahı itibariyle Türkiye genelinde HDP’ye yönelik baskılar kapsamında kaç kişi gözaltına alınmıştır? Bu kişilerin gözaltına alınma gerekçesi nedir?

2. 16 Mart 2017 sabahı itibariyle Şırnak’ta referandum çalışması yürüten kaç kişi gözaltına alınmıştır? Bu kişilerin gözaltına alınma gerekçesi nedir?

3. Son üç ayda Türkiye’de HAYIR kampanyası için çalışma yürüten kaç kişi gözaltına alınmıştır?

4. Son üç ayda Şırnak’ta kaç kişi gözaltına alınmıştır? Bu kişilerin gözaltına alınma gerekçeleri nelerdir?

5. Demokratik yol ve yöntemlerle HAYIR kampanyası yürütenlere yönelik son aylarda artan gözaltı ve tutuklamaların nedeni nedir? Hükümet hangi korkularla hareket etmektedir?

6. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve AKP Hükümeti’nin önde gelen üyelerinin “Hayır diyenler teröre yardım ediyor. Hayırcılar teröre hizmet ediyor” minvalindeki açıklamalarının, HAYIR çalışması yürüten kişilere yönelik gerçekleştirilen baskı ve gözaltıların artması ile bir ilişkisi var mıdır?