24 Haziran seçim sonuçlarını incelemeye alan HDP ilginç sonuçlara ulaştı.

Türkiye genelindeki geçersiz oy sayısının rekor oranda artarak 1 milyon 52 bine ulaştığını belirten HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen “En çok geçersiz oyun bizim sıfır oy aldığımız ve görevli bulunduramadığımız sandıklar olması tesadüf mü?” diye sordu

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre 24 Haziran seçim sonuçlarını toplantılar yaparak değerlendiren HDP, seçim sonuçlarını teknik anlamda analiz etmeye başladı.

Parti bünyesinde oluşturulan komisyon, Türkiye genelinde geçersiz oyların çıktığı sandıkları tek tek inceliyor.

Yapılan çalışmalarda ortaya çıkan ilk sonuçlara göre geçersiz oyların çıktığı sandıkların çoğu HDP’nin ağırlıklı olduğu sandıklar. HDP’nin hiç oy alamadığı 26 bin sandıkta toplam 118 bin geçersiz oy çıktığı belirlenirken, geçersiz oyların yarısının çıktığı sandıklarda HDP’nin oyunun 10’u geçmediği tespit edildi. Çalışmada, en çok geçersiz oyun, HDP’nin görevlisinin olmadığı sandıklardan çıktığı da tespit edildi.

Komisyon ayrıca boşaltılan yerleşim yerlerinde seçmen kaydı olan önemli sayıda insanın nerede oy kullandığının belirli olmadığını da ortaya çıkardı. Bu seçmenlerin nereye taşındığı, oy kullanıp kullanmadığına ilişkin de değerlendirmeler yapılıyor.

24 Haziran seçimlerinde Türkiye genelindeki geçersiz oy sayısı rekor oranda artarak 1 milyon 52 bin 269 olmuştu. Parlamento seçimlerinin yapıldığı 1 Kasım’da geçersiz oy sayısı yaklaşık 700 bin dolayındaydı.

‘İZAHAT GEREKTİREN BİR TABLO’

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, söz konusu durumun izahat gerektiren bir tablo olduğunu belirterek, “Türkiye’deki toplam 1 milyon geçersiz oyun yarısı bizim 1 ila 10 arası oy aldığımız sandıklar. En çok geçersiz oyun bizim sıfır oy aldığımız ve sandık kurulu görevlisi bulunduramadığımız sandıklar olması tesadüf mü?” diye sordu.