Halkların Demokratik Partisi (HDP), 16 Mart 1978'deki Beyazıt Katliamı ile 1988'deki Halepçe Katliamı'na ilişkin bir açıklama yaptı. HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, 16 Mart Halepçe ve Beyazıt katliamlarını düzenleyenler lanetlenirken, "Geçmişiyle hesaplaşmayan toplumların demokrasiyi inşa edemeyeceklerini bilerek, tarihin karanlık sayfalarının aydınlatılması mücadelesini her yerde ve dönemde sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyoruz," denildi.

HDP'nin 16 Mart mesajı şöyle:

HALEPÇE KATLİAMI, KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ GERİLETEMEDİ

"16 Mart 1988’de Irak’ta Saddam ve Baas Yönetimi, kimyasal ve biyolojik silahlar kullanarak kadın, çocuk, yaşlı, genç 5 bini aşkın Halepçeli Kürt’ü katletti. Kürt halkının hak eşitliği ve özgürlük taleplerini defalarca silahla bastırmayı deneyen Baas Yönetimi, bu saldırısıyla insanlık tarihine katliamcı olarak geçti.

"Bugünkü Irak Kürdistanı Federal Yönetimi’nin topraklarında gerçekleştirilen bu katliam, Kürt halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesini geriletemedi. Irak coğrafyasında Kürt halkının elde ettiği kazanımlar, bölgenin diğer ülkelerini de olumlu yönde etkiledi.

"Bugün Suriye Kürdistanı’nda kanton yönetimlerini oluşturan Rojava halkları, Suriye’deki Baas rejiminin baskılarını ve yok sayma çabalarını da, IŞİD çetelerinin barbarlıklarını ve saldırılarını da aşarak özgürlük ve eşitlik mücadelesini yeni bir aşamaya ulaştırdı.

"Türkiye’de de 2015 Newrozu’nun öncesinde, eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesinin yeni bir evresine giriliyor. Demokratik cumhuriyet ve demokratik siyaset ile eşitlik ve kendini yönetme mücadelesinin sonuçlarının alınacağı, örgütlü ve kararlı mücadelenin kazanımlarının elde edileceği bir yeni döneme adım atılıyor.

BEYAZIT KATLİAMI, POLİS ŞEFLERİNİN DESTEĞİYLE YAPILDI

"Bundan 37 yıl önce, 16 Mart 1978’de, İstanbul Üniversitesi önünde kontrgerilla ve sivil faşistler tarafından düzenlenen bombalı saldırıda 7 öğrenci hayatını kaybetti, 41 öğrenci yaralandı. Bu katliam, halen görevde bulunan o dönemin polis şeflerinin desteği ve himayesi altında yapıldı. Yıllarca süren hukuk mücadelelerine rağmen dava dosyası kapatıldı. 16 Mart Beyazıt Katliamı da Türkiye’de işlenen onca cinayet gibi karanlıkta bırakıldı.

KATLİAMLARI DÜZENLEYENLERİ LANETLİYORUZ

"Tarih de gösteriyor ki, baskı ve şiddet yöntemleriyle demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadeleleri bir süre bastırılabilir, ancak engellenemez. Kimyasal, biyolojik ya da konvansiyonel, hangi silahlar ve yöntemler kullanılırsa kullanılsın, katliam ve şiddetle demokrasi ve adalet mücadelesi durdurulamaz.

"16 Mart Halepçe ve Beyazıt katliamlarını düzenleyenleri bir kez daha lanetliyoruz. Geçmişiyle hesaplaşmayan toplumların demokrasiyi inşa edemeyeceklerini bilerek, tarihin karanlık sayfalarının aydınlatılması mücadelesini her yerde ve dönemde sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyoruz."

(Demokrat Haber)